Aditivii alimentari (E-urile) din alimente

0

Definiţii, clasificări Aditiv alimentar – orice substanţă care, în mod normal, nu este consumată ca aliment în sine şi care nu este ingredient alimentar caracteristic. Aditivii alimentari pot sau nu să aibă o valoare nutritivă, iar prin adăugarea lor intenţionată la produsele alimentare în scopuri tehnologice, în decursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament şi ambalare, devin componente ale acestor produse alimentare. Aditivii alimentari sunt cuprinşi în clasa xenobioticelor (substanţelor străine de organismul viu) de provenienţă deliberată. Pentru aceştia, întrucât acţionează în mod constant şi inevitabil asupra omului, s-a definit o mărime: Limita Zilnică Admisă (LZA). Aditivii alimentari au, în general, o reputaţie proastă, datorită acelor cazuri când unii dintre ei au fost utilizaţi fără discernământ, excesiv, pentru falsificarea alimentelor sau pentru mascarea calităţii îndoielnice în scopul înşelării consumatorilor, fără să fi fost îndeajuns cunoscute efectele lor asupra sănătăţii. Acest lucru nu trebuie să conducă la o atitudine extremă, de respingere, deoarece mulţi dintre aditivi sunt inofensivi sau au chiar un rol benefic, dar, ca orice altă substanţă, pot deveni otrăvuri. Totul depinde de doză. Folosirea aditivilor alimentari, dintre care unii au ca obiectiv asigurarea gustului şi creşterea apetitului faţă de ei, sunt suspectaţi de inducerea unui efect de „dependenţă” şi ca o consecinţă de creştere a consumului lor dincolo de nevoi, în special la copii şi adolescenţi. Acesta este numai unul din factorii incriminaţi în escaladarea patologiei metabolice din epoca modernă care afectează din ce în ce mai mult copiii şi persoanele tinere. E-urile (litera E este o componentă a cuvântului Europa) codifică aditivii alimentari care sunt autorizaţi a fi utilizaţi în ţările din U. E. Conform normelor româneşti şi europene, utilizarea aditivilor alimentari poate fi autorizată numai dacă se demonstrează de către producător că utilizarea propusă a acestora deţine avantaje demonstrabile în beneficiul consumatorului şi a faptului că numai prin utilizarea lor se pot obţine produse alimentare cu anumite caracteristici. Există o paletă largă de aditivi alimentari, clasificaţi în funcţie de scopul tehnologic:

· Acidifianţi;

· Antiaglomeranţi;

· Antispumanţi;

· Agenţi de afânare;

· Agenţi de aglomerare;

· Agenţi de gelificare;

· Agenţi de glazurare;

· Agenţi de îngroşare;

· Agenţi de întărire;

· Agenţi de sechestrare;

· Agenţi de spumare;

· Amelioratori de făină;

· Antioxidanţi;

· Coloranţi;

· Conservanţi;

· Corectori (regulatori) de aciditate;

· Emulgatori;

· Gaze de ambalare;

· Gaze propulsoare;

· Îndulcitori;

· Potenţiatori de aromă;

· Săruri de topire;

· Stabilizatori;

· Substanţe-tampon;

· Substanţe-suport, solvenţi purtători;

· Umectanţi, ş.a.

Aditivii alimentari cu efect nociv dovedit asupra sănătăţii omului

În prezent, există aproximativ 300 de aditivi alimentari ce sunt autorizaţi pentru a fi utilizaţi în produsele alimentare, dintre care unii dintre aceştia s-au dovedit a fi periculoşi sau chiar extrem de periculoşi asupra sănătăţii consumatorului. Aditivii alimentari care pot genera efecte adverse, cu grade diferite de manifestare, asupra organsimului uman sunt:

E 102 – Tartrazină;

E 110 – Galben sunset FCF (Sunset yellow);

E 122 – Azorubină (Carmoizină);

E 123 – Amarant;

E 124 – Ponceau 4R (Roşu coşenilă – A);

E 127 – Erithrozină;

E 128 – Roşu 2G;

E 129 – Alura Red (Roşu Allura AC);

E 142 – Verde brilliant (Verde S);

E 151 – Negru briliant BN (Negru PN, Brilliant Black PN);

E 154 – Brun F;

E 155 – Brun HT;

E 181 – Taninuri;

E 210 – Acid benzoic;

E 211 –Benzoat de sodiu;

E 212 –Benzoat de potasiu;

E 213 –Benzoat de calciu;

E 214 – Parahidroxibenzoat de etil (etilparaben, para-hidroxibenzoat de etil);

E 215 – Sarea de sodiu a parahidroxibenzoatului de etil (Derivat sodic al esterului etilic al acidului para-hidroxibenzoic);

E 218 – Parahidroxibenzoatul de metil (metilparaben, p-hidroxibenzoat de metil);

E 219 – Sarea de sodiu a parahidroxibenzoatului de metil (Derivat sodic al esterului metilic al acidului p-hidroxibenzoic);

E 220 – Dioxid de sulf (sulfat anhidru);

Aditivii alimentari pot produce reacţii adverse, cum ar fi: hiperactivitate, alergii, intoleranţă, iritaţie gastrică, anorexie, dureri de cap, vomismente, amorţeală, slăbiciune, tremurături, ameţeli, afectiuni ale pielii şi ficatului, probleme oculare, stare mentală alterată, până la afectarea ficatului şi a rinichilor, efect genotoxic, distrugerea hemo-globinei, potenţial cancerigen, deteriorări ireversibile la nivelul sistemului nervos, eczeme cutanate, afecţiuni gastrice, leziunile la nivelul ADN-ului, efecte adverse asupra sistemului de reproducere, efect mutagen şi teratogen.

E 221 – Sulfit de sodiu;

E 222 – Sulfit acid de sodiu;

E 223 – Metabisulfit de sodiu;

E 224 – Metabisulfit de potasiu;

E 226 – Sulfit de calciu;

E 227 – Sulfit acid de calciu (Metabisulfit de calciu);

E 228 – Sulfit acid de potasiu;

E 232 – Ortofenilfenol de sodiu;

E 233 – Thiabendazol;

E 239 – Hexametilen-tetraamină;

E 249 – Nitrit de potasiu;

E 250 – Nitrit de sodiu;

E 251 – Nitrat de sodiu (Salpetru de Chile);

E 252 – Nitrat de potasiu (Salpetru);

E 310 – Galat de propil;

E 311 – Galat de octil;

E 312 – Galat de dodecil;

E 319 – Terţ-butil-hidro-chinonă (TBHQ);

E 320 – Butil-hidroxi-anisol (BHA);

E 321- Butil-hidroxi-toluen (BHT);

E 334 – Acid tartric;

E 353 – Acid meta-tartric;

E 355 – Acid adipic;

E 356 – Adipat de sodiu;

E 357 – Adipat de potasiu;

E 385 – Etilen diamină tetra acetat (EDTA);

E 405 – Alginat de propilenglicol (PGA);

E 431 – Stearat de polioxietilenă 40;

E 432 – Polisorbat 20 (Polioxietilen sorbitan monolaurat);

E 433 –– Polisorbat 80 (Polioxietilen sorbitan monooleat);

E 434 –– Polisorbat 40 (Polioxietilen sorbitan monopalmitat);

E 435 –– Polisorbat 60 (Polioxietilen sorbitan monostearat);

E 436 –– Polisorbat 65 (Polioxietilen sorbitan tristearat);

E 444 – Acetat izobutirat de zaharoză (Sucroză acetat izobutirat);

E 445 – Esteri glicerici ai răşinilor lemnoase;

E 450 – Difosfaţi;

E 451 – Trifosfaţi;

E 452 – Polifosfaţi;

E 479b – Ulei de soia oxidat termic cu mono- şi digliceride ale acizilor graşi (TOSOM);

E 483 – Tartrat de stearoil (Stearoil tartrat);

E 491 – Monostearat de sorbitan, sorbitan monostearat (Span 60);

E 492 – Sorbitan tristearat (Span 65);

E 493 – Sorbitan monolaurat (Span 20);

E 494 – Sorbitan monooleat (Span 80);

E 495 – Sorbitan monopalmitat (Span 40);

E 620 – Acid glutamic;

E 621 – Glutamat monosodic (MSG);

E 622 – Glutamat monopotasic;

E 623 – Diglutamat de calciu;

E 624 – Glutamat monoamonic;

E 625 – Diglutamat de magneziu;

E 950 – Acesulfam K (Ace K, Sweet one, Sunett);

E 951 – Aspartam (Canderel, Nutrasweet, Equal);

E 952 – Ciclamaţi (Acidul ciclamic şi sărurile sale);

E 954 – Zaharina (şi sărurile sale de sodiu şi potasiu);

E 955 – Sucraloza (sucraplus, splenda, TGS, triclorogalactosucroză);

E 957 – Taumatina;

E 959 – Neohesperidina DC;

E 962 – Sare de aspartam – acesulfam;

E 1505 – Citrat de trietil;

E 1520 – Propan 1,2-diol.

Aditivii alimentari, în funcţie de doza de încorporare specifică fiecărui produs alimentar, dar care de cele mai multe ori depăşeşte prin consum cumulat doza maximă admisă, pot produce reacţii adverse, cum ar fi: hiperactivitate, alergii, intoleranţă, iritaţie gastrică, anorexie, dureri de cap, vomismente, amorţeală, slăbiciune, tremurături, ameţeli, afectiuni ale pielii şi ficatului, probleme oculare, stare mentală alterată, până la afectarea ficatului şi a rinichilor, efect genotoxic, distrugerea hemo-globinei, potenţial cancerigen, deteriorări ireversibile la nivelul sistemului nervos, eczeme cutanate, afecţiuni gastrice, leziunile la nivelul ADN-ului, efecte adverse asupra sistemului de reproducere, efect mutagen şi teratogen.

(continuarea în numărul următor)

Prof. Dr. MSc. A. V. Ciurea  Ing. F. V. Edu

Share.

About Author

Leave A Reply