Ingrediente
– 200 grame fasole boabe
– morcov (o rădăcină medie)
– pătrunjel (o rădăcină)
– o ceapă medie
– un ardei mediu
– 200 ml bulion
– o jumătate de linguriţă cimbru
– 50 grame paste fără ou
– sare, piper, zeamă de lămâie şi leuştean
Mod de preparare
– fasolea se pune la înmuiat de cu seara;
– în timpul fierberii, la interval de 10 minute, se schimbă apa de două-trei ori;
– când fasolea e fiartă pe jumătate se adaugă zarzavaturile tăiate rondele, cimbrul şi sarea;
– ceapa şi ardeiul se taie mărunt, se călesc în ulei şi se adaugă ciorbei;
– la sfârşit se adaugă bulionul, zeama de lămâie (după gust), piperul şi se mai fierbe 5 minute;
– se adaugă pastele fierte separat şi strecurate;
– se presară leuştean verde tăiat mărunt
Cartofi umpluţi cu ciuperci
– 4 porţii –
Ingrediente
– cartofi (un kilogram)
– ciuperci (350 grame)
– o ceapă medie
– două linguriţe de ardei tocat
– sare, piper
– pătrunjel verde
– un căţel de usturoi
Mod de preparare
– se curăţă cartofii, li se taie un capac şi se scobesc până rămâne un perete de aproximativ un centimetru;
– se pun cartofii şi miezul scobit la fiert 10 minute; se strecoară;
– se călesc ceapa şi ardeiul şi se amestecă cu ciupercile date prin maşina de tocat carne;
– se adaugă sarea, piperul, usturoiul tocat şi pătrunjelul tocat;
– se umple cartofii cu ciupercile, se aşază într-un vas termorezistent; se pune în vas şi miezul scos din cartofi şi 100 ml apă;
– se pune vasul în cuptorul preîncălzit pentru 40 de minute;
Notă
– pentru cei care nu ţin post, în umplutură se pot adăuga 50 grame caşcaval ras şi un ou crud;
– cartofii se pot servi cu smântână;