Întoarcerea la eternitatea de acasă.

0

Anul 2013 ar trebui să fie un an bun pentru turismul românesc. Europa nu va ieşi din criză, dar europenii vor dori şi trebuie să-şi ia concediu. Şi aşa cum sunt obişnuiţi de ani de zile, circa jumătate dintre ei vor opta pentru destinaţii externe care corespund aşteptărilor lor şi, desigur, posibilităţilor lor de plată. În perioade de criză, mulţi dintre europeni vor căuta, în măsura în care oferta le permite, destinaţii care să le ofere satisfacţie şi trăire la un nivel ridicat, servicii de calitate şi un raport „preţ-calitate servicii” echilibrat. Destinaţiile cu preţuri moderate, oferta variată şi servicii bune vor fi preferate de mulţi europeni în anul 2013. Acelaşi lucru este aşteptat din partea românilor, atât a celor „de acasă”, cât şi a celor din diaspora. România a fost nominalizată de Bank Austria, în iunie 2012, drept cea mai avantajoasă destinaţie turistică din punctul de vedere al valorii monedei europene „€” prin raportarea valorii medii a produselor şi serviciilor care pot fi achiziţionate într-o ţară cu suma de 100 €. Conform acestui raport emis de Bank Austria şi Institutul Naţional de Statistică al Austriei în anul 2012, pentru 100 € cheltuiţi în România, un turist austriac putea achiziţiona servicii şi produse în valoare de 187 €. Considerăm că şi în anul 2013, prin raportul dintre moneda € şi moneda românească RON, România va rămâne o destinaţie avantajoasă din punct de vedere al bugetului de vacanţă. Acest lucru va contribui cu siguranţă şi în anul 2013 la atragerea unui număr sporit de turişti, atât străini cât şi români, pentru consumul de produse şi servicii turistice în România. Destinaţia România rămâne însă o destinaţie de vacanţă atractivă nu doar pentru acest avantaj, acesta fiind doar un atribut suplimentar.

Festivalul „George Enescu 2013”!

– poză cu festival Enescu –
România a fost şi rămâne o destinaţie culturală majoră pentru turiştii europeni. În anul 2007, prin declararea Sibiului ca şi capitală culturală europeană, dar mai ales prin modul în care Sibiul a ştiut să-şi onoreze acest titlu, România a confirmat că este depozitara unei importante oferte culturale, devenind, cel mai târziu atunci o destinaţie „în trend”. Alături de Sibiu – care din 2007 continuă să rămână un oraş cultural palpitant, cu o agendă culturală de talie europeană –, şi alte oraşe, şi trebuie amintit în primul rând Bucureştiul, au înţeles importanţa pe care varietatea, densitatea,
calitatea şi numărul evenimentelor înscrise în oferta culturală o au pentru percepţia unui oraş ca destinaţie de turism urban majoră. Şi dacă am amintit de capitala ţării, trebuie spus că oraşul îşi întâmpină astăzi oaspeţii nu doar cu cele 22 de teatre, Opera, Opereta, câteva muzee de talie internaţională (Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Naţional de Istorie al României, Muzeul Satului, Muzeul Cotroceni, Muzeul Ţăranului Român sau recent renovatul Muzeu Antipa), o mulţime de
expoziţii cu caracter permanent sau temporar, festivaluri, concerte dar şi cu localuri cu muzică live, ambianţă atrăgătoare şi gastronomie îmbietoare. Dintre oraşele cu ofertă culturală şi potenţial turistic atrăgătoare amintim: Braşovul, Iaşiul, Clujul sau Timişoara. Acestora li se alătura, în mod deosebit în sezonul estival, oraşul port Constanţa. Desigur importante evenimente culturale au loc şi în alte oraşe şi localităţi turistice importante ale României.

Anul 2013, este din punct de vedere cultural şi muzical, un an de vârf pentru România. Ediţia din anul viitor a Festivalului de muzică clasică „George Enescu”, festival de talie şi recunoaştere internaţională care se desfăşoară din doi în doi ani, şi-a propus să fie cea mai puternică dintre toate ediţiile, beneficiind în acest scop de cel mai mare buget de până în prezent. Festivalul al cărui director este Ioan Holender, un mare român şi om de cultură, care până nu demult a fost directorul
Operei de Stat din Viena, fiind cel mai longeviv director din istoria prestigioasei instituţii de artă austriece, va aduce în anul 2013 în Bucureşti şi alte nouă mari oraşe ale României, multe dintre cele mai cunoscute nume din lumea muzicii clasice. Timp de aproape o lună, între 1-28 septembrie 2013, Bucureştiul va fi capitala muzicii clasice internaţionale, aici urmând să ajungă, printre multe alte ansambluri şi vedete ale muzicii clasice, şi: Staatskapelle Berlin, Pittsburgh Symphony Orchestra, National Philharmonic of Russia, Radu Lupu, Orchestre de Paris, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI, Evgeny Kissin, London Philharmonic Orchestra, Rundfunk – Sinfonieorchester Berlin, Die Münchener Philharmoniker, Russian National Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra. Alături de Bucureşti, în anul 2013, festivalul se va desfăşura şi în oraşele: Braşov, Arad, Iaşi, Cluj, Bacău, Sibiu, Timişoara, Oradea, Dorohoi şi Craiova.

Iubitorilor români de cultură le recomandăm să-şi facă timp pentru a fi prezenţi la cel puţin unul dintre evenimentele culturale majore ale anului 2013. Iar în septembrie 2013 evenimentul şi destinaţia culturală recomandate sunt: Festivalul „George Enescu 2013” (un adevărat „must” pentru toţi iubitorii de muzică clasică) şi capitala României, Bucureşti.

Linkuri utile: Festivalul „George Enescu 2013”
(www.festivalenescu.ro ), Primăria Bucureşti (http://www.pmb.ro), Bucureşti (http://www.bucurestiulintrozi.ro),

Mai multe informaţii despre Bucovina, recomandări şi sfaturi pentru petrecerea unui sejur în capitala României, puteţi solicita birourilor de informaţii turistice ale României din: Viena, Roma, Berlin, Varşovia, Paris, Londra, New York, Madrid şi/sau Moscova.

Simion Giurcă

Share.

About Author

Leave A Reply