Întoarcerea la eternitatea de acasă

1

Spre marea noastră bucurie, indiferent de măsura în care românii din afara graniţelor conştientizează sau nu acest lucru, România se dezvoltă încet şi sigur, devenind o destinaţie turistică – naturală şi culturală – atrăgătoare. Oferta de servicii şi produse turistice se diversifică în permanenţă, iar locuri şi regiuni care până mai ieri nu dispuneau de infrastructura necesară dezvoltării unui turism modern devin astăzi noi centre de atracţie care merită şi trebuie să fie vizitate.

Este vorba despre locuri, oameni, peisaje şi obiective turistice încă nevalorificate, dar care au un potenţial comparabil cu cel al destinaţiilor turistice deja consacrate. Există în diverse zone ale ţării astfel de puncte turistice valoroase, dar care astăzi sunt încă puşin sau chiar deloc ştiute, din cauza izolării artificiale la care acestea au fost supuse în lipsa unei infrastructuri turistice adecvate.

Gorjul turistic: popasuri culturale şi adrenalină de vacanţă

Aceste noi oaze trebuie descoperite, dezvoltate şi ajutate să devina noile puncte de atracţie pentru care România merită vizitată. O astfel de zonă capabilă nu numai să atragă, dar şi să menţină interesul vizitatorilor este zona Gorjului, renumita parte a Olteniei grupată în jurul municipiului Târgu Jiu, „casa“ marelui şi valorosului complex realizat de sculptorul de geniu Constantin Brâncuşi. Considerat de istoricii artei un adevărat „părinte al sculpturii moderne“, Brâncuşi a dăruit oraşului de pe Jiu un complex de lucrări care constituie unul dintre cele mai valoroase ansambluri de artă modernă stradală din lume.

Motive… sculpturale pentru a poposi în Târgu Jiu

Complexul ridicat în zona centrală a oraşului Târgu Jiu în amintirea eroilor din Primul Război Mondial fascinează prin însemnătatea filosofică a lucrării, prin dimensiuni, precum şi valoare: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor şi Coloana Infinitului sunt, toate, argumente majore pentru Târgu Jiu ca escală turistică. În consecinţă, şi numai pentru a admira lucrările lui Brâncuşi, şi tot merită să vizitaţi Gorjul, cu a sa capitală binecuvântată. Dar motivele pentru a deveni turişti în această parte de Românie nu se opresc aici…

Escală la prima peşteră iluminată electric din România

Printre obiectivele turistice importante ale Gorjului se află Peştera Muierii, care, în 1965, a devenit prima peşteră iluminată electric din România. Cu o lungime de peste 3,6 km, dispusă fiind pe patru niveluri, de-a lungul vremurilor peştera a fost folosită de localnici drept adăpost pentru femei şi copii în caz de război. Nu departe de acest obiectiv turistic, situată la poalele muntelui, se găseşte Mănăstirea Polovragi, ridicată în anul 1505. Un obiectiv care merită vizitat. Între anii 1718-1739, mănăsirea fortificată a fost reşedinţa trupelor austriece ale generalului Stainville.

Fascinaţia sălbăticiei o descoperiţi în Cheile Olteţului

Prin spatele ei se ajunge repede la Cheile Olteţului, un cadru natural pe cât de sălbatic, pe atât de fascinant. Cu o lungime de peste 2 km, Olteţul separă Munţii Parâng de Munţii Căpăţânii. Imediat la intrarea in chei începe teritoriul Rezervaţiei Naturale Cheile Olteţului, care se întinde pe o suprafaţă de 150 de hectare. Aici se află Peştera Polovragi, care este una dintre cele mai mari din România, având o lungime de aproape 10 km, din care vizitabili sunt 800 m. Situată în partea de est a Gorjului, peştera poate fi vizitată atunci când ajungi la Cheile Olteţului.

O exploatare unicat în România

Drumeţia prin Cheile Galbenului, un alt reper turistic posibil, poate să înceapă din localitatea Baia de Fier, atestată documentar pentru exploatarea minereului încă din timpul domniei lui Mircea cel Bătrân. Râul Galbenul şi-a tăiat propriul drum printre pereţii abrupţi ai masivului Polovragi – Cernadia. Baia de Fier este accesibilă dinspre Novaci, pe DN 67, şi este cunoscută datorită exploatării de grafit de pe muntele Cătălinu, aceasta fiind singura exploatare de acest tip din ţara noastră. La Baia de Fier s-au găsit morminte de soldaţi români.

Arii naturale protejate, alte argumente în favoarea Gorjului

Gorjul oferă iubitorilor de turism natural un număr de 40 de arii naturale protejate de interes naţional. Cele mai spectaculoase dintre acestea sunt Parcul Naţional Defileul Jiului, în partea de nord a judeţului, şi Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei, în partea de vest.

Dintre atracţiile naturale de o rară frumuseţe care compun Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei, recomand vizitarea Cheilor Corcoaiei, situate în partea de nord a parcului, pe o suprafaţă de peste 34 de hectare.

Nu mai puţin spectaculoase sunt Cheile Sohodolului, situate în partea de nord a judeţului, în Munţii Vâlcan. Accesul se face dinspre localitatea Runcu. Vizitatorul poate opta pentru un peisaj spectaculos, presărat cu fenomene carstice, lungimea cheilor fiind de circa 10 km.

Parcul Naţional Defileul Jiului se întinde în nordul judeţului şi este accesibil din Bumbeşti – Jiu (şoseaua Târgu Jiu – Petroşani), faţă de care se află la o distanţă de doar 5 km. Pe lângă drumeţiile pe trasee marcate, care permit descoperirea tematică a frumuseţilor adăpostite de rezervaţie, administraţia parcului oferă posibilitatea practicării diverselor forme de turism activ şi de aventură, inclusiv rafting, canioning, speologie, foto-vânătoare etc.

În zonă se pot face escale la Mănăstirea Lainici (ridicată în secolul XIV), Castrele romane Vârtop (situat pe malul stâng al Jiului), Bumbeşti – Jiu Gară (avea menirea să apere intrarea în defileu) sau Mănăstirea Vişina (atestată documentar în 1514; se pare că a fost o ctitorie a domnitorului Mircea cel Bătrân, fiind una dintre cele mai vechi mănăstiri din ţară).

Rute diferite spre Gorj, aceeaşi frumuseţe

Recomand accesul spre Gorj pe unul dintre cele trei drumuri pe cât de deosebite unul de altul, pe atât de similar frumoase. Din vestul Romaniei se poate ajunge în Gorj pe drumul Băile Herculane – Baia de Aramă – Târgu Jiu, un traseu de un rar pitoresc, care trece prin Valea Cernei, oferind turistului peisaje frumoase şi natură virgină. Prin nordul judeţului există două rute atractive: Petroşani – Bumbeşti-Jiu – Târgu Jiu, cu trecere prin monumentalul defileu al Jiului, sau pe deja faimoasa şosea „Transalpina“, care uneşte Transilvania cu Oltenia, traversând Munţii Parâng. Prin modernizarea vechiului „Drum al Regelui“ (1930) a fost dată circulaţiei cea mai înaltă şosea din România, care ajunge în Pasul Urdele la o înălţime de 2.145 m. Şoseaua trece prin oraşul Novaci, localitate cu interesante clădiri cu arhitectură proprie locului şi cu o populaţie formată din ardeleni de peste munte şi olteni localnici. Un alt punct de reper al „Transalpinei“ îl constituie staţiunea turistică Rânca, acolo unde poţi găsi locuri de cazare şi masă.

Popasuri obligatorii la casele memoriale

Petrecerea unei vacanţe în Gorj trebuie să includă obligatoriu măcar o parte din diversele obiective culturale ale judeţului, cum ar fi câteva dintre cele 97 de biserici de lemn răspândite prin regiune, câteva din Culele (case boiereşti fortificate tipice pentru zona Olteniei), casa memorială a revoluţionarului Tudor Vladimirescu din localitatea Vladimir, cea a geniului Constantin Brâncuşi din localitatea Hobiţa sau cea a eroinei naţionale Ecaterina Teodoroiu din Târgu Jiu. Un alt punct de reper pentru turiştii veniţi în Gorj este Mănăstirea Tismana. A fost sfinţită în 1377-1378, avandu-l ca prim stareţ pe cuviosul Nicodim. Azi este mănăstire de maici.

Vizitatorul nu va regreta dacă va poposi la Muzeul Judeţean sau Muzeul de Artă, la Biserica „Sfinţii Apostoli“ sau la „Sfinţii Voievozi“, sau dacă îşi va cumpăra un bilet la Teatrul „Elvira Godeanu“.

Date utile

– cazare: turiştii pot opta pentru cazări în toate localităţile de interes turistic;

– mijloace de transport: oraşul Târgu Jiu, ca punct din care sa vizitaţi regiunea, este uşor accesibil cu trenul atât dinspre Deva, cât şi dinspre Bucureşti. Cei care doresc să zboare spre Bucovina pot să facă acest lucru cu compania naţională Tarom, dar şi cu Austrian Airlines, care zboară de la Viena la Sibiu şi Bucureşti;

– linkuri utile:

Consiliul Judeţean Gorj: http://www.cjgorj.ro

Primăria Târgu Jiu: www.targujiu.ro

Cazare în Târgu Jiu: www.casadanielescu.ro

Asociaţia pentru turism Gorj: http://www.asociatiahaihui.ro/tag/gorj/ro

Mai multe informaţii despre Gorj, recomandări şi sfaturi pentru petrecerea unui sejur în Târgu Jiu puteţi solicita birourilor de informaţii turistice ale României din: Viena, Roma, Berlin, Varşovia, Paris, Londra, New York, Madrid şi/sau Moscova.

Simion Giurca

Viena

 

Share.

About Author

1 Comment

  1. Buna! As dori sa imi achizitionez o tableta si as avea nevoie de un sfat din partea voastra.
    Unde as putea gasi cele mai ieftine tablete si care este marca pe care
    o recomandati dat fiind faptul ca dispun de un buget mai mic.
    Multumesc!

Leave A Reply