Poarta Maramureşana

1

Ambasada României la Viena s-a implicat în ultimii ani în organizarea, impreună cu Consiliul Judeţean Maramureş şi Primăria Sectorului X din Viena, a sărbătorii câmpeneşti cu titlul Poarta Maramureşană, în parcul vienez Bomischer Prater. Scopul evenimentului – devenit în timp un program fix pe agenda Ambasadei – este acela de a celebra Ziua Europei într-un context multicultural: evenimentul se prezintă ca un dialog al culturii populare româneşti şi al culturii populare vieneze, printr-un program de cântece şi dansuri populare. Atât comunitatea românească, cât şi invitaţii străini, apreciază în mod deosebit această manifestare, care îmbină valorile tradiţionale cu spiritul european al multiculturalităţii.

Scurt istoric

Poarta Maramureşană este o construcţie tradiţională din lemn, donată în anul 2006 primăriei Vienei de către Consiliul Judeţean Maramureş. La acea dată, la recomandarea Primăriei generale, s-au antamat discuţii între Ambasadă şi Primăria Favoriten, care a fost de acord cu amplasarea construcţiei pe o mică pajişte, în parcul menţionat anterior. Începând cu anul 2007, an cu rezonanţe speciale pentru istoria europeană a ţării noaste, 9 mai, Ziua Europei, a fost sărbătorită în mod tradiţional prin organizarea unei petreceri câmpeneşti în poieniţa din Laaerwald, de la Poarta maramureşană. Din păcate, considerente obiective nu au permis reeditarea Porţii Maramureşene în cursul anului trecut, fapt regretat atât de colectivul Ambasadei, cât şi de comunitatea de români şi de către partenerii austrieci.

Ediţia din acest an

Prin mobilizarea preşedintelui Asociaţiei Culturale româno-austriece „Unirea” din Wiener Neustadt, domnul Ioan Godja, care s-a implicat în mod deosebit în organizarea ediţiei din acest an, precum şi a reprezentanţilor Primăriei Favoriten, s-a reuşit organizarea într-un timp record a ediţiei din acest an.În deschiderea evenimentului organizat la 5 mai 2012 au vorbit ambasadorul României la Viena, Silvia Davidoiu, precum şi Hermine Mospointner, primar al sectorului Favoriten, Ion Godja, preşedintele asociaţiei Unirea şi Gheorghe Tomoiagă, primarul comunei muzeu Ciocăneşti, judeţul Suceava. Programul artistic a fost susţinut de către ansamblul românesc „Brăduleţul” din Botoş, judeţul Suceava, de către grupul de fluieraşi „Bistriţa Aurie“ din Ciocăneşti, de către taraful „Ceatăra“ din Carei, judeţul Satu Mare, precum şi de Delia Denise Godja. Momentele muzicale austriece au fost oferite decătre Ingrid Merschl, care a fost acompaniată la pian electric şi vioară. Cei 150 de oaspeţi prezenţi la eveniment s-au putut bucura de o atmosferă agreabilă, la care au contribuit şi produsele cu specific românesc. Printre invitaţi s-au numărat cetăţeni austrieci, membri ai diasporei române, precum şi ambasadori şi membri ai corpului diplomatic acreditat la Viena.

L Reporter

Share.

About Author

1 Comment

Leave A Reply