ŞTIRI CULTURALE

0

13

 

LONDRA “Frumuseţea se creează”,expoziție de design vestimentar

După trei prezenţe consecutive la Săptămâna Modei de la Londra, începând cu anul 2011, elegan‐ tul sediu al ICR Londra a devenit scena predilectă de promovare a creativității sartoriale românești în ca‐ pitala britanică. Organizată de ICR Londra cu sprijinul Harper’s Bazaar România, actuala expoziție prezintă ținute și proiecte semnate de patru dintre cei mai in‐ genioși tineri designeri de modă români: Cristina Sa‐ baiduc, Lana Dumitru, Ioana Ciolacu şi Lucian Broscăţean. O incursiune în atelierele unde, departe de ochii lumii, din cele mai uimitoare forme, mate‐ riale și tăieturi se creează cele mai noi avataruri ale frumuseții. Expoziţia poate fi vizitată până în 21 fe‐ bruarie, de luni până vineri, de la 10.00 la 17.00.

PARIS Andreea Soare aduce ariile în Palatul de Béhague

Andreea Soare, talentată soprană de ori‐ gine română, va face să răsune Sala Bizantină a Palatului de Bé‐ hague prin arii de operă. Alături de ea, pe scenă va urca Philip Richar‐ dson, un virtuoz al pianului clasic. Din program fac parte arii de Bizet, Fauré, Liszt, Massenet, Puccini, Tosti, Scheletti. Con‐ certul are loc în 26 februarie, începând cu ora 20.00. Andreea Soare şi‐a făcut debutul în muzică la vârsta de 7 ani. În 2004 intră la Conservatorul Naţional Regional din Strasbourg, în 2008 devine studentă a Conservato‐ rului Naţional Superior din Paris. Este laureată a con‐ cursului internaţional de artă vocală de la Clermont‐Ferrand (în 2011), câştigând rolul Donna El‐ vira din „Don Giovanni” de Mozart. Din octombrie 2011 face parte din atelierul liric al Operei Naţionale din Paris.

13-1

 

BERLIN Concert cu Lucian Nagy & The Balkumba Tribe

În 27 februarie, ora 21:00, sunteţi aşteptaţi la concertul Lucian Nagy & The Balkumba Tribe, din seria „Karpaten Jazzy”, serie care își propune prezentarea pe teritoriul Germaniei a unor proiecte de jazz con‐ temporan reunite sub cupola unor importanți muzi‐ cieni ai genului din România. Primul concert din serie îi aduce la Berlin pe Lucian Nagy & The Balkumba Tribe, cel mai recent proiect al muzicianului Lucian Nagy. Născut la Arad, el se numără printre saxofo‐ niștii de vârf ai scenei românești de jazz. A concertat pe scenele mari ale lumii, atât în Europa, cât și în Sta‐ tele Unite. Grupul interpretează piese proprii cu in‐ fluențe din muzica balcanică, jazz, funk & afro prezentate într‐o manieră modernă.

BERLIN Concert pentru violoncel şi pian

Violoncelistul Valentin Raduţiu şi pianistul Per Rundberg propun ‐ în 28 februarie, ora 19:30, la ICR Berlin ‐ un concert. Din program: Felix Mendelssohn‐Bartholdy, Jo‐ seph Haydn, Max Bruch, Peter I. Tschaikowsky şi Franz Schubert. Valentin Rădu‐ ţiu este considerat a fi unul dintre cei mai talentaţi şi promiţători interpreţi din noua generaţie. A studiat la Universitatea de Muzică şi Arte Mozarteum din Sal‐ zburg şi a obţinut numeroase premii la concursuri internaţionale de renume. Pianistul suedez Per Rundberg a studiat la Universitatea de Muzică şi Arte Mozarteum din Salzburg, apoi la „Ècole Normale de Musique Alfred Cortot” în Paris, la Academia „Franz Liszt” din Budapesta, apoi la Roma.

VENEŢIA „Taking of”,la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică

În Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia puteţi pentru a admira expoziţia „Taking of” de Laura Partin. Este absol‐ ventă a Facultăţii de Arte Plastice, Decorative şi Design din cadrul Univer‐ sității de Arte “George Enescu” din Iași, secția grafică, și a unui master de cercetare interdisciplinară în domeniul teoriei artei în cadrul aceleiași universități. În prezent este bursier „Nicolae Iorga” la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, cu un proiect de cercetare intitulat „Estetica deziluzionării”și cu un proiect de creație artistică, care poartă titlul ex‐ poziţiei. Expoziţia este deschisă până în 28 februarie.

13-3

VENEŢIA Spectacolul „Mic şial dracu”, în programul oficial al Carnavalului de la Veneţia

Luni, 3 martie, începând cu ora 21:00, pe scena Teatrului Fondamenta Nuove din Veneţia, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Uma‐ nistică de la Vene‐ţia, în parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat din Bucu‐ reşti, VELA – Gruppo AMA şi Teatro Fondamenta Nuove, prezintă piesa de teatru „Mic şi‐al dracu” cu actriţa Maia Morgenstern şi balerinul Valentin Roşca. Spectacolul este construit în jurul poezii‐ lor scrise de scriitorul român de origine evreiască Isaac Lazarovici, cunoscut publicului român sub pseudoni‐ mul Ion Pribeagu. Versurile atacă moravurile vremii, care sunt la fel de criticabile acum, precum erau şi în urmă cu 70 de ani, când au fost scrise. Spectacolul a fost regizat de Maia Morgenstern, are coregrafia sem‐ nată de Valentin Roşca şi face parte din programul oficial al Carnavalului de la Veneţia 2014.

13-4

STOCKHOLM Expoziție de design contemporan românesc

Până în 8 martie, cu prilejul Stockholm Design Week ‐ unul dintre cele mai presti‐ gioase evenimente de profil din Europa ‐, ICR Stoc‐ kholm aduce în atenţia publicului principalele tendințe de evoluție în designul de produs din România, în cadrul expoziţiei “Wood&Wool”. Realizată de Ro‐ manian Design Week în colaborare cu Institutul Cul‐ tural Român de la Stockholm şi cu sprijinul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, expoziţia reunește lu‐ crările a 23 de designeri români şi poate fi vizitată la sediul institutului.

“Wood&Wool” a țesut o poveste despre ma‐ terialele tradiționale în designul românesc contem‐ poran, pornind de la interesul tinerilor designeri români pentru meșteșug și predilecţia acestora pen‐ tru materialele naturale. Conceptul și designul expo‐ ziției sunt semnate de arhitectul Attila Kim.

13-5

PRAGA “La mustață!”,o expoziţie care se ţine minte 

Până în 21 martie sunteţi invitaţi să vizitaţi ex‐ poziţia „La mustaţă” a Alinei Ţuţueanu, la sediul ICR Praga. Expoziţia cuprinde 24 de postere (12 cupluri) cu mustăți purtate de personaje celebre. Fie că este după modă sau împotriva ei, mustața reprezintă un indiciu indentificator (unic) al purtătorului. Expoziția “La mustață” este una de postere reprezentând per‐ sonalități importante care au schimbat fața lumii și au în comun faptul ca au mustăți sau bărbi, devenind astfel embleme (icon‐uri) și fiind ușor recognoscibile.

PRAGA Alexandru Feher propune „Universul provizoriu”

Fotografii semnate de Alexandru Feher, un artist prolific şi dedicat, sunt reunite în Galeria ICR Praga până în 25 martie în expoziţia „Universul provizoriu”. Fotografia artistului transcende spaţiul teluric, pro‐ punând o lume în continuă schimbare. Viteza aces‐ tei schimbări este ameţitoare, ceea ce duce la viziuni diferite asupra valorilor. Fotografiile din expoziţie în‐ cearcă să surprindă această schimbare, combinând noul cu vechiul, arhaicul cu modernul, tinerii cu bă‐ trânii şi autenticul valoros cu comercialul.

13-6

Informații și imagini furnizate de Institutul Cul tural Român.

Pagini realizate de R. Anda Toma 


 


 

 

 

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply