Tactica măgarului

0

Erau odată un om bătrân şi un măgar bătrân. Într‐o zi, măgarul căzu într‐un puţ secat, dar adânc. Bietul ani‐ mal răgise toată ziua, iar omul se gândea cum să facă să‐l scoată de acolo. La urmă îşi zise că măgarul era oricum foarte bătrân şi slăbit, fără să mai pună la socoteală că de mult voia să umple puţul deja secat cu pământ.

Se hotărî deci să‐l îngroape acolo pe măgar. Le ceru mai multor vecini să‐l ajute, toţi luară câte o lopată şi începură să arunce pământ în puţ. Măgarul începu să ragă din toate puterile.

Puţin după aceea, spre mirarea tuturor, nu se mai auzi niciun răget.

Stăpânul măgarului se uită în puţ, crezând că mă‐ garul murise, dar văzu ceva de necrezut: fiecare lopată de pământ, măgarul o bătătorea cu copitele. Stăpânul şi vecinii continuară să arunce. Iar măgarul continuă să bătătorească făcând o dâlmă din ce în ce mai mare, până reuşi să iasă afară.

O maimuţă aruncă o nucă de cocos în capul unui înţelept. Omul o culese, îi bău laptele, mâncă miezul, iar din coajă îşi făcu un vas.

Viaţa nu va înceta să ne arunce în cap când lopeţi de pământ, când nuci de cocos, dar vom reuşi să ieşim din puţ dacă reacţionăm de fiecare dată. Fiecare pro‐ blemă dă posibilitatea de a face un pas înainte, fiecare problemă are o soluţie, dacă nu ne dăm bătuţi…

Bruno Ferrero, „Noi avem aripi”(Editura Galaxia Gutenberg; colecţia „Duhovnicul meu”; seria „Istorioare pentru suflet”, 2008)

 

De acelaşi autor, la editura Galaxia Gutenberg, au mai apărut: „40 de povestiri din deşert”, „Cântecul unui greier”, „Cercuri în apă”, „Doar vântul o ştie”, „E cineva acolo sus?”, „Secretul peştilor roşii”, „Trandafirul de mare preţ”, „Uneori ajunge o simplă rază”, „Viaţa e tot ce avem”.

 

18-1

Share.

About Author

Leave A Reply