„Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu“, la Muzeul din Lębork

0

Până în 30 aprilie puteţi vizita, la Muzeul din Lębork, Polonia, expoziţia itinerantă „Childhood. Remains and Heritage / Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu“, parte a proiectului european omonim, finanţat prin programul Cultura 2007-2013, iniţiat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Institutul Cultural Român în colaborare cu Ministerul Culturii, Muzeul din Lębork şi Asociaţia Artees. În organizarea Institutului Cultural Român, expoziţia a fost itinerată la Londra, Paris, Madrid, Roma, Stockholm şi Varşovia, ultima destinaţie fiind Muzeul din Lębork, Polonia, unde va fi deschisă până la 30 aprilie.

 

Autorul conceptului expoziţional, Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, propune o expoziţie-eseu despre lumea copilăriei ca sumă de relaţii şi dialoguri între lumea ţărănească şi cea urbană, construită cu ajutorul unei priviri îndreptate mai degrabă spre o arheologie subiectivă şi având mai multe straturi de lectură. Imaginile supradimensionate din arhiva muzeului, martori ai unei lumi în alb şi negru de la sfârşit de secol XIX, obiectele care povestesc despre obiceiuri şi ritualuri esenţiale ale lumii celor mici sau instrumentarul şi recuzita anilor ’50 – ’90, alături de cărţi, eroi preferaţi şi jucării, convieţuiesc şi intră într-un dialog viu, proaspăt, lăsând fiecărui vizitator libertatea propriei recompuneri şi regăsiri a teritoriului universal care este copilăria.

 

“Poveste în poveşti”, la Palacio de los Castejones din Ágreda

 

Institutul Cultural Român de la Madrid şi Junta de Castilla y León prezintă expoziţia “Poveste în poveşti” în Palacio de los Castejones de Ágreda, în cadrul proiectului “România în Bibliotecile Castilla y León”. Expoziţia poate fi vizitată până în 30 aprilie, la Palacio de los Castejones de Ágreda – Sala de Exposiciones. Artiştii (Irina Dobrescu, Amalia Dulhan, Cristiana Radu, Oana Ispir, Mihaela Paraschivu, Sebastian Opriţa, Stela Lie, Alexandra Rădulescu, Raluca Ilie, Veronica Neacşu) propun o călătorie în universul colorat al ilustraţiei poveştilor româneşti, o modalitate de a-i cunoaşte atât pe aceştia, ca artişti, ca persoane, cât şi poveştile cu care au crescut, pe care încă le citesc sau care, pur şi simplu, izvorăsc din gândurile sau întâmplările cotidiene. Fiecare ilustraţie spune astfel două poveşti, una cu Ilene Cosânzene şi Harapi Albi, iar cealaltă a ilustratorului. Eveniment organizat în colaborare cu Asociaţia “Clubul Ilustratorilor”.

 

Alina Cojocaru dansează pentru “Hospices of Hope” la Sadler’s Wells

 

După o gală încununată de succes în anul 2008, marea balerină româncă Alina Cojocaru se implică din nou în eforturile depuse de Fundaţia Hospice “Casa Speranţei”, de sprijinire a bolnavilor incurabili din spitalele româneşti. Evenimentul este organizat de Fundaţia Hospice “Casa Speranţei” cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra. Seara este o celebrare a marii tradiţii coregrafice mondiale, dar şi a dansului contemporan, prin intermediul unui program care prezintă atât piese din repertoriul clasic, cât şi lucrări coregrafice noi sau rar prezentate, semnate de Marius Petipa, John Neumeier, Tim Rushton, Johan Kobborg şi alţii.

 

Printre dansatorii de renume internaţional care i se vor alătura Alinei Cojocaru se numără  Daria Klimentova şi Vadim Muntagirov – primi balerini ai English National Ballet, Steven McRae şi Johan Kobborg de la Royal Ballet, Thiago Bordin de la Hamburg Ballet. De asmenea, pe scenă va urca, într-un rol original, şi violonistul Charlie Siem. Muzica evenimentului va fi asigurată de Manning Camerata.

 

De asemenea, Alina Cojocaru a selectat pentru participarea în cadrul acestui eveniment trei elevi talentaţi de la Liceul de Coreografie “Floria Capsali” din Bucureşti, Maria Bârzescu, Maria Mamara şi Cosmin Marinescu, care vor apărea în premiera britanică a lucrării “Salute” de Johan Kobborg.

 

Evenimentul are loc duminică, 12 mai 2013, 6.30 pm, la Sadler’s Wells Theatre, Rosebery Avenue, London EC1R 4TN.

 

Marin Gherasim deschide seria “Mari pictori români de astăzi”

 

Galeria “Brâncuşi” a Institutului Cultural Român din Londra devine gazda unei noi serii de expoziţii dedicate celor mai importante nume ale picturii româneşti contemporane. Numită “Mari pictori români de astăzi”, seria constituie o adevărată incursiune în istoria recentă a artei vizuale româneşti şi îi va prezenta pe trei dintre cei mai apreciaţi pictori români contemporani: Marin Gherasim, Ştefan Câlţia şi Sorin Ilfoveanu. Primul artist al seriei este maestrul Marin Gherasim, cu o expoziţie retrospectivă de excepţie, potenţată de note subtile de harpă interpretate de Paula Popa, într-o întâlnire inspirată între culoare, muzică şi cuvânt.

 

Adânc fixat în Bucovina natală, pictorul este profund influenţat de arta şi spiritualitatea bizantină, dar şi de simbolism şi expresionism. Copil fiind, Marin Gherasim a vizitat deseori mănăstirile, iar amintirea picturii murale unice l-a urmărit pentru tot restul vieţii. Artistul a studiat, totodată, vioara şi pianul, pasiunea pentru muzică influenţându-l în egală măsură, imprimându-i structură şi ritm.

 

Marin Gherasim a absolvit Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti în 1963 şi foarte curând a început să expună atât în galeriile bucureştene, cât şi în afara ţării. În 1981, artistul a câştigat la Roma prestigiosul premiu Caravaggio. Împreună cu Horia Bernea, Florin Ciubotaru, Sorin Dumitrescu, Horea Mihai, Vasile Gorduz, Napoleon Tiron, Bata Marianov şi Doru Covrig, a fondat legendara Grupare 9+1. În 2002, pictorul a primit Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru întreaga carieră.

 

Evenimentul are loc in 30 aprilie, începând cu 6.30 pm. Expoziţia poate fi vizitată până în 30 mai la Institutul Cultural Român, 1 Belgrave Square, SW1X 8PH.

 

Date furnizate de Institutul Cultural Român.

Foto (c) Institutul Cultural Român şi Hospices of Hope.

Share.

About Author

Leave A Reply