Cuvinte de laudă despre ICR

0

În numărul trecut al revistei noastre atrăgeam atenţia asupra unui personaj care de ani buni se află la conducerea ICR Viena şi nu face nimic pentru cultura românească, aşa cum ar trebui să se întâmple sub egida unui institut cultural care se respectă. Mai mult decât atât, obosită doamnă Bendovski uită că trăieşte într-o ţară civilizată, o ţară în care metodele ei securiste de a se impune şi a se face cunoscută nu prea ţin. După criticile din numărul trecut, doamna Bendovski sună la redacţia revistei şi cere să se ia măsuri împotriva mea, pe motiv că ea nu e de acord cu cele scrise. Bineînţeles, a fost tratată cu respect şi rugată ca, dacă are obiecţii, să scrie un drept la replică pe care să i-l publicăm ulterior. Din punctul meu de vedere, dreptul ei la replică ar trebui să fie simplu: demisia. Simţind că pierde teren şi că zilele în cadrul ICR îi sunt numărate, se foloseşte de foşti „bursieri” racolaţi pentru ICR de diferite organizaţii, ca să le zic aşa, încercând fără succes să organizeze împreună cu aceştia după acelaşi model securisto-comunist manifestări „culturale” pentru respectarea statului de drept şi a democraţiei. Cuvinte de laudă, care sunt într-adevăr pentru ICR

– instituţia în sine – pot să am, cel puţin aici, la Viena, doar pentru faptul că există. Din nefericire, doamna Bendovski, aşa obosită cum este, se recreează pe banii contribuabililor, gândindu-se probabil cu care mâţă ar mai putea fi prinsă în sac şi, mă gândesc eu, probabil dacă să-şi scrie singură dreptul la replică sau să roage un colaborator care este mai bine văzut în Viena. Tot în numărul trecut vă informăm că ICR Viena susţine cursuri de limba română pentru străini. Mie unuia părându-mi-se ciudat că un străin, habarnist total, necunoscător al limbii române poate să primească certificat de vorbitor al limbii române în 11 zile, m-am interesat pentru dumneavoastră cum stă treaba. Pe site-ul ICR Viena, la secţiunea „Cursuri” apărea până la numărul trecut al revistei noastre informaţia că Daniela Kohn, profesoară de română (la acelaşi ICR Viena unde director este Gabriel Kohn), susţine anual în perioada 17-28 septembrie un curs de limba română, cu menţiunea că, de la o librărie din centrul Vienei, cursanţii trebuie să-şi cumpere material didactic ajutător, acesta constând din două CD-uri, un curs şi o carte de exerciţii, preţul acestora fiind de 36 de euro. Bineînţeles, acest curs apărut la editura Polirom cine credeţi că îl semnează? Aceeaşi doamnă profesoară Daniela Kohn. Deci, dacă e sau nu aceasta o afacere de familie la ICR Viena, vă las pe dumneavoastră să decideţi. Cert e că numai acţiune culturală sub egida unei instituţii a statului român nu pare. Nu vreau să-mi pierd timpul căutând date, criterii sau bareme prin care se primesc bursele la acest institut. Sunt convins – de altfel, faptele dovedind acest lucru, că totul se bazează pe competenţă, capacitatea intelectuală a bursierilor şi nu încape discuţie că aceştia sunt atent selectaţi din familii „bune”, care servesc interesele unui partid, Serviciului de Informaţii etc. si ca să închei pe un ton la fel de ironic, vă doresc un concediu plăcut şi lung, doamna Bendovski. Vă mulţumesc pentru activitatea pe care aţi avut-o până acum la ICR (asta cu speranţa că după întoarcerea din concediu, activitatea dumneavoastră nu o să mai aibă legături cu ICR, respectiv banii statului român). Dacă nu aţi jucat niciodată tarot, pocher sau titirobil înseamnă că nu cunoaşteţi limba română nici măcar la nivelul A1, nu-i aşa, doamna profesoară Kohn? Sau să o întrebăm tot pe doamna Bendovski?… nu… cred că ar lua-o ca o jignire la adresa ICR şi nu ne permitem aşa ceva.

P.S. Cu puţin timp înainte de închiderea ediţiei, directorul ICR Horia Roman Patapievici şi cei doi vice-preşedinţi Tania Radu şi Mircea Mihăieş şi-au depus demisia după ce CCR a respins cu majoritate de voturi excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului privind trecerea ICR din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului.

 Ionica Armanca

Share.

About Author

Leave A Reply