Gheorghe Zamfir, “regele naiului”, a împlinit 72 de ani

0

Celebrul naist Gheorghe Zamfir, interpret, compozitor şi muzicolog, s-a născut în 6 aprilie 1941, la Găeşti, judeţul Dâmboviţa. Este supranumit “regele naiului”. În cei peste 50 de ani de activitate a obţinut 120 de discuri de aur şi de platină. În 2013, în semn de omagiu, prilejuit de împlinirea a 55 de ani de carieră artistică, Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România, în parteneriat cu Asociaţia de Tineret Ecou şi Centrul de Cultură Arcuş, organizează prima ediţie a Festivalului Naiului “Gheorghe Zamfir”, care se va desfăşura între 21-25 aprilie la Sfântu Gheorghe, Arcuş şi Braşov.

 

– primele melodii înregistrate, primele premii

 

Se înscrie, în 1955, la Şcoala specială de muzică din Bucureşti (astăzi Liceul de Muzică “Dinu Lipatti”) la clasa profesorului Fănică Luca. În 1959 obţine Premiul I şi titlul de laureat pe ţară. Din acest an datează primele sale melodii înregistrate, compoziţii în stil folcloric pe care le-a interpretat cu Orchestra Populară a Radiodifuziunii Române.

 

În 1961, se înscrie la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, pe care îl absolvă cu o dublă specializare în pedagogie (1966) şi dirijorat pentru cor şi orchestră (1968).

 

În 24 martie 2005 îşi susţine doctoratul, obţinând calificativul “Summa cum laude” pentru teza intitulată “Naiul – geneză, evoluţie şi semnificaţie”, coordonată de profesorul universitar Gheorghe Oprea.

 

– perioada „Ciocârlia” şi descinderea în Franţa

 

În timpul studenţiei, din 1966, devine dirijor al ansamblului folcloric “Ciocârlia” din Bucureşti, care număra peste 300 de artişti. Cu acest ansamblu s-a bucurat de un mare succes în cadrul numeroaselor turnee pe care le-a făcut atât în ţară, cât şi în străinătate (Germania, fosta Uniune Sovietică, Elveţia, China). Tot în această perioadă înregistrează primul său disc la Electrecord, pe care se află renumitele piese “Doina de Jale” şi “Doina ca de la Vişina”, iar în 1968 este editat cel de-al doilea disc al său.

 

După demisia de la ansamblul “Ciocârlia”, în 1969, Gheorghe Zamfir începe, în următorul an, marea aventură a vieţii sale artistice, continuată şi după plecarea în Franţa, în anii ’80. În 1970, după ce alcătuieşte un taraf concertistic, va înregistra un succes extraordinar pe scenele teatrelor pariziene. În 1971 a entuziasmat publicul francez cu cele 45 de recitaluri susţinute pe scena teatrului “Vieux Colombier”, cântând pentru prima oară la cele patru naiuri – soprano, alto, tenor, bas -, create de el încă din 1968.

 

– revoluţionează sunetul graţie noilor instrumente

 

Prin noile sale instrumente şi prin începerea introducerii acestora în toate stilurile şi genurile muzicale, Gheorghe Zamfir a revoluţionat sunetul la scară universală. Muzicianul aduce schimbări inovatoare naiului tradiţional românesc de 20 de tuburi, înlocuindu-l cu noi variante conţinând succesiv 22, 25, 28 si 30 de tuburi, pentru lărgirea domeniului tonal, astfel: naiul alto (22 de tuburi), tenor (25 de tuburi), bas (28 de tuburi) şi naiul contrabas (30 de tuburi – apărut în 1972). În 1972 a “inventat” stilul Nai-Orgă, prin care a introdus noi repertorii şi a lărgit considerabil paleta de expresii de interpretare a naiului.

 

În 2003 a confecţionat naiul numit “Gigantul”, având 42 de tuburi, 1,35 m înălţime şi 1,2 m lăţime. Devine cunoscut şi foarte apreciat în toate ţările lumii, din Statele Unite ale Americii şi Canada până în Australia, Japonia şi Africa de Sud, Israel, Orientul Apropiat şi Extremul Orient, concertele cu taraful său reuşind performanţa continuă extraordinară a unor săli arhipline.

 

– peste 400 de compoziţii dedicate naiului

 

Compoziţiile sale dedicate naiului, în număr de peste 400, acoperă mai multe stiluri muzicale: folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic. Repertoriul lui interpretativ este unul dintre cele mai variate, cuprinde piese de mare virtuozitate şi valoare ale muzicii clasice universale, dar şi alt gen de muzică, rezultată prin prelucrarea originală a unor piese cunoscute ale artiştilor de muzică pop John Lennon, Paul McCartney, Billy Joel sau Elton John.

 

Printre compoziţiile sale simfonice se află “Misa pentru Pace” pentru nai, cor, orgă şi orchestră, înregistrată la Bucureşti cu Orchestra Radio şi Corul Madrigal (1974), “‘Rapsodia primăverii”, “Concert pentru nai nr. 1”, “Simfonia Lirica”, concerte pentru nai şi orchestră, “Cvintetul Plopilor”, pentru nai şi cvartet de coarde, alături de cele care reflectă tradiţiile muzical-populare româneşti. În paralel, a semnat şi coloana sonoră a mai multor filme, cum ar fi celebrul “Once Upon a Time in America” sau “Karate Kid”, ca şi bine cunoscutul “The Tall Blonde Man with One Black Shoe”.

 

–  premii, publicaţii şi recorduri

 

Albumele înregistrate de-a lungul carierei s-au vândut în peste 120 de milioane de exemplare în întreaga lume, ceea ce i-a adus zeci de discuri de aur şi de platină pentru recorduri de vânzare în SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă. În cei peste 50 de ani de activitate a obţinut 120 de discuri de aur şi de platină.

 

Gheorghe Zamfir, cel care a rămas timp de nouă săptămâni în “Top Ten” din Marea Britanie (în 1976), este medaliat cu aur al Asociaţiei de Muzică de Divertisment din Franţa şi Mare Ofiţer al Franţei. Este deţinătorul Titlului de Merit Artistic al Franţei, Cavaler al Belgiei, medaliat cu aur de Ducesa de Luxemburg şi Diplomat de Onoare al Universităţii Sorbona. Este membru al Societăţii Compozitorilor din Franţa din 1972. Între anii 1988 şi 1990 a fost primit de trei ori la Vatican, primind medalia Vaticanului şi de două ori diploma Universităţii “Don Bosco” din Roma.

 

A primit de două ori medalia de aur a Asociaţiei din cadrul Academiei “Artă-Ştiinţe şi Litere” a Franţei, de două ori Premiul Academiei “Charles Cros”, premiile “Ţitera de aur” în Franţa şi “Săgetătorul de Aur” în Italia, discuri de aur în Elveţia şi Germania.

 

A publicat “Dincolo de sunet” (versuri, ediţie bilingvă, româno-franceză, 1979), “Drum de spini şi de glorii” (versuri, 1981), “Binecuvântare şi blestem” (autobiografie, 2000) şi “În inima întristată a barocului” (versuri, 2002).

 

– pictură şi carieră academică

 

Artistul se exprimă şi în pictură, având la activ câteva expoziţii de pictură în ţară şi în străinătate, cea mai recentă fiind organizată, în perioada iunie-august 2009, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, “Doi pictori, două epoci, două gândiri, două simţiri, doi români. Gheorghe Zamfir şi Petru Beca”, cuprinzând lucrări ale lui Gheorghe Zamfir şi ale lui Petru Beca, pictor şi scriitor din Alba Iulia.

 

Gheorghe Zamfir a contribuit la crearea primei catedre de nai din Europa, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, fiind profesor asociat la clasa de nai (2001-2005). Ulterior predă cursuri de nai la Universitatea Valahia din Târgovişte. În anul universitar 2010-2011, a predat, în calitate de cadru didactic consultant, la Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu.

 

– prima ediţie a Festivalului Naiului “Gheorghe Zamfir”

 

Susţine concerte la pupitrul Orchestrei Naţionale de Folclor, reînfiinţată în luna decembrie 2006 (relansarea oficială a orchestrei are loc în luna mai 2007). În ianuarie 2006 Gheorghe Zamfir se întoarce în Canada pentru un tur de concerte cu Athenaeum String Quintet, în programul turneului fiind inclusă o premieră mondială, “Anotimpurile de Antonio Vivaldi pentru nai si quintet de coarde” în aranjamentul muzical al muzicianului Lucian Moraru, precum şi piesele “Ciocârlia”, “Lonely Shepherd” etc.

 

A primit, în septembrie 2008, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Târgovişte, iar în 2009, Premiul Internaţional Omnia pentru întreaga operă muzicală, în cadrul premiilor anuale ale Academiei Internaţionale “Mihai Eminescu”. În octombrie 2010, s-a numărat, alături de alte personalităţi, printre laureaţii celei de-a 13-a ediţii a premiilor Oscar Românesc, decernate în cadrul unei festivităţi desfăşurate la Opera Naţională Bucureşti (ONB).

 

În mai 2012, maestrul a susţinut un concert emoţionant intitulat “Rapsodia Primăverii”, eveniment ce s-a concretizat într-un amplu turneu naţional. Acesta a debutat cu un concert de excepţie la Sala Palatului din Bucureşti şi a continuat cu reprezentaţii susţinute, în prima parte a lunii iunie, la Călăraşi, Slobozia, Iaşi, Bacău şi Piatra Neamţ. Printre piesele cântate alături de orchestra Gheorghe Zamfir s-au numărat “Ciobănaşul singuratic”, “Ciocârlia”, “Cântec de suflet”, “Doina de jale”, “El condor pasa”, “My heart will go on”, “Memory” sau “Einsamer Hirte”.

 

În 2013, în semn de omagiu, prilejuit de împlinirea a 55 de ani de carieră artistică, Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România, în parteneriat cu Asociaţia de Tineret Ecou şi Centrul de Cultură Arcuş, organizează prima ediţie a Festivalului Naiului “Gheorghe Zamfir”, care se va desfăşura între 21-25 aprilie la Sfântu Gheorghe, Arcuş şi Braşov.

 

Material realizat de Agerpres.

Foto: gheorghe-zamfir.com

 

Share.

About Author

Leave A Reply