Interviu cu ambasadoarea României la Viena, doamna SILVIA DAVIDOIU

0

Silvia Davidoiu: „Deschiderea Ambasadei, un lucru firesc. (…) Ambasada nu are partizanate politice!

Doamna Ambasador Silvia Davidoiu, născută la Bucureşti în martie 1967, absolventă a Academiei de Studii Economice (ASE) – facultatea de comerţ, vorbeşte fluent engleza, germana şi franceza, este un diplomat inteligent şi pragmatic. Face cinste şi ajută România la Viena, conducând cu succes misiunea diplomatică de la sfârşitul anului 2009. Înainte de a ajunge ambasador în Austria, Silvia Davidoiu a condus ambasada ţării noastre din Irlanda. Din anul 1991, urmăresc cu atenţie pe ambasadorii României la Viena. După mandatul excelent al ambasadorului dr. Traian Chebeleu (2001-2005), Silvia Davidoiu excelează în serviciul României şi – din perspectiva ultimilor 20 de ani – activitatea ei slujeşte şi interesul diasporei. Ceea ce nu s-a întâmplat decât rar la Ambasada României din Prinz Eugen Strasse din Viena.

1. Ambasada României s-a implicat activ în organizarea vizitei d-lui Prim- Ministru Victor Ponta în data de 18 iunie 2012 la Viena. Autorităţile austriece s-au declarat deosebit de satisfăcute de desfăşurarea întâlnirilor Primului- Ministru din România. Consideraţi şi Dumneavoastră că vizita a fost un succes? Dacă da, de ce? Ambasada a fost, într-adevăr, principalul organizator şi coordonator al pregătirii vizitei oficiale a Primministrului României, domnul Victor Ponta, în Republica Austria, aceasta fiind una din atribuţiile de bază ale unei misiuni diplomatice în contextul vizitelor demnitarilor români în ţara de reşedinţă. Judecând după consistenţa programului – şi aici am în vedere atât nivelul întâlnirilor cu înalţi oficiali austrieci (Preşedintele federal, Cancelarul federal, Preşedintele Parlamentului – Consiliul Naţional, dar şi preşedinţii Camerei Economice Federale şi, respectiv, Asociaţiei Industriaşilor), cât şi numărul mare de întrevederi – cred că putem să afirmăm fără ezitare că a fost o vizită de succes, care a lansat mesaje clare şi directe către partenerii noştri austrieci. Austria este unul din cei mai semnificativi parteneri economici ai României, cu investiţii semnificative în domenii-cheie, această legătură puternică fiind reiterată şi cu ocazia vizitei, în dialogul purtat cu toţi interlocutorii. Nu trebuie să uităm un lucru foarte important: acela că, în vremuri de criză, încrederea reciprocă şi semnalele pozitive din partea mediului politic sunt ingrediente esenţiale pentru „calmarea” neliniştilor investitorilor, a oamenilor de afaceri în general. Cred că aceste mesaje au fost corect şi pragmatic transmise interlocutorilor austrieci de către premierul român, iar ei le-au receptat cu un egal pragmatism.

2. Cum aţi putea descrie implicarea Ambasadei României în atragerea de investitori străini către România cât şi în cultivarea relaţiilor cu cei existenţi? Este un subiect în care Dumneavoastră ca Ambasador excelaţi. Vă consideraţi privilegiată că aveţi şansa de a reprezenta România într-o ţară atât de importantă pentru destinul nostru economic, precum Austria? Am să încep prin a vă răspunde că am considerat de la bun început numirea mea în poziţia de ambasador al României în Austria drept o şansă deosebită în carieră, dar şi o provocare pe măsură, un test al maturităţii profesionale pe care trebuia să îl trec. A fost evident, încă de la începutul şederii mele aici, că tematica economică va fi dominantă, cu atât mai mult cu cât am ajuns în capitala Austriei în 2009, exact în momentul în care criza financiară, situaţia băncilor europene, devenise critică. Am sesizat că există o aşteptare enormă pe palierul numit comunicare publică cu principalii actori economici implicaţi în România, dar şi cu presa locală, iar prin intermediul acesteia cu opinia publică austriacă, toată lumea urmărind cu atenţie modul în care partenerii din Europa de Est răspund prin măsuri coerente şi potrivite la provocările crizei care ne afecta pe toţi deopotrivă. În cursul anului respectiv, dar şi în anii care au urmat, am încercat să construiesc o legătură directă între Ambasadă şi cei mai importanţi investitori austrieci din România, dar şi relaţii strânse de cooperare cu principalele instituţii de reprezentare a intereselor economiei austriece. Această relaţie directă ne-a permis de multe ori, în toată această perioadă, să punem la dispoziţie informaţii acurate şi în timp real despre evoluţiile din România, cadrul legislativ, modificările fiscale etc., astfel încât să evităm apariţia de neînţelegeri, dar şi să preluăm mesaje, sugestii din partea firmelor austriece pe care să le transmitem responsabililor români. În mod concret, Ambasada participă sau se implică activ în organizarea de evenimente de promovare economică, fie sectoriale (anul trecut am organizat un seminar privind sectorul microhidrocentralelor din România), fie referitoare la oportunităţile existente în diverse regiuni ale ţării (cum ar fi evenimentele de prezentare a judeţelor Suceava şi Bacău).

(Continuarea – în numărul următor)

Share.

About Author

Leave A Reply