Interviu cu deputatul CRISTIAN RIZEA la Viena

0

Prezent la Hramul Bisericii Greco-Catolice din Viena din data de 24 iunie 2012, deputatul PSD Diaspora Cristian Rizea a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări.

Ionică Armanca: Cum comentaţi ultimele evenimente politice de pe scena românească, inclusiv cazul lui Adrian Năstase?

Cristian Rizea: Aşa cum a spus şi premierul Victor Ponta, nu vreau să comentez decizia instanţei, dar privind lucrurile ca simplu cetăţean român, cred că e o mare nedreptate ceea ce i se întâmplă lui Adrian Năstase, care după o hărţuire de opt ani de zile a ajuns în situaţia de a face acest gest de suicid. Un gest pe care, până la urmă, eu îl consider unul de demnitate, pentru că Adrian Năstase a vrut să rămână cu fruntea sus şi n-a vrut să se umilească , dacă vreţi, în faţa propriei familii, în faţa românilor. Să nu uităm că Adrian Năstase este cel care a dus România în NATO, care a încheiat negocierile privind integrarea României în Uniunea Europeană. Din păcate, iată că astfel de lucruri se uită şi sunt şi momente de genul acesta mai dramatice, chiar şi în viaţa politică românească.

Ionică Armanca: Tot un aspect al acestor timpuri este şi „afacerea plagiatului”, cum o numeşte presa internaţională, inclusiv reporterul Karl-Peter Schwartz de la Frankfurter Allgemeine Zeitung…

Cristian Rizea: Încearcă să i se găsească orice, de fapt, primului-ministru, pentru că dumnealui a dovedit în actul guvernamental în primul rând fermitate de când conduce guvernul României. Eu m-aş referi la măsurile luate. Pentru prima oară după opt ani de zile avem un prim-ministru care, toate măsurile care le va lua şi le ia, le ia în favoarea românilor, şi nu în defavoarea lor. Mă refer în primul rând la reîntregirea pensiilor tăiate abuziv de fosta guvernare, la creşterea lor în perioada imediat următoare şi la reîntregirea salariilor, pentru că sunt lucruri importante pentru români. Iar cu toate aceste lucruri bune şi aceste proiecte pe care primul-ministru Ponta le are, fosta putere mai încearcă prin pârghiile pe care încă le deţine să arunce cu noroi şi să ducă în derizoriu activitatea guvernamentală, apărând chestiuni de genul plagiatului. Nu m-aş mira ca mâine-poimâine să vedem că poate domnul Ponta acum câţiva ani ar fi fost amendat pe trecerea de pietoni şi asta e o problemă de nivel naţional. Haideţi să fim serioşi şi să nu ne ducem în derizoriu cu astfel de lucruri. Cred că e mai important ce face Victor Ponta ca prim-ministru al României, din punct de vedere al activităţii guvernamentale. Cred că asta ar trebui sa-i intereseze pe cei care acum vin să împroaşte cu noroi persoana lui Victor Ponta.

Ionică Armanca: Ministrul de Interne Ioan Rus a declarat că România va adera la Spaţiul Schengen în două etape, prima fiind sigur anul acesta. Ce informaţii noi mai aveţi în acest sens?

Cristian Rizea: Din punct de vedere tehnic, îneleg că negocierile sunt încheiate. România practic încă mai este la mâna altor câtorva state, pentru că în ultimii opt ani de zile, din păcate nu am ştiut să menţinem o relaţie diplomatică adecvată cu statele membre ale Uniunii Europene, şi aş reaminti un conflict pe care şi dumneavoastră îl ştiţi la nivel diplomatic: cu Olanda, datorită acestei stări de tensiune create de aderarea la Spaţiul Schengen sau nu a României. Cred că din acest moment vom avea o politică coerentă pe plan extern, astfel încât să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat în ultimii opt ani de zile, când n-am ştiut să păstrăm relaţii de diplomaţie inclusiv cu ţări importante cum este Rusia. ªtim bine declaraţiile Preşedintelui României, ceea ce cred că au avut un impact negativ, şi cred că ar trebui să privim într-un sens mult mai pozitiv relaţiile cu ţările vecine, în primul rând, cât şi cu celelalte ţări, indiferent că sunt sau nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Ionică Armanca: Stiu că luna trecută aţi fost prezent la Roma, la lansarea postului de televiziune ROMIT TV. Cu puţin timp înainte aţi fost la lansarea revistei noastre. Ce părere aveţi, cum apreciaţi această dezvoltare a presei româneşti în Uniunea Europeană?

Cristian Rizea: E un lucru pozitiv ceea ce se întâmplă, mai ales că ambele sunt iniţiative private şi n-au fost susţinute de statul român, şi mă refer aici pe partea financiară. Nici televiziunea din Italia, nici revista dumneavoastră „Diaspora.ro” – a cărei existenţe o salut încă o dată şi pot să spun că sunt nişte iniţiative pe care eu le apreciez şi colegii mei de la Bucureşti le apreciază pentru că sunt foarte bune – au un rol extraordinar în a menţine identitatea culturală românească a celor aflaţi departe de ţară, indiferent că vorbim de Italia sau de Austria, sau de oricare colţ din lume, pentru că, aşa cum bine ştiu, revista dumneavoastră se distribuie cam pe tot globul, inclusiv în Statele Unite ale Americii, ceea ce e un lucru lăudabil. Chiar îi invit pe toţi care au astfel de iniţiative să apeleze la „Departamentul Românilor de Pretutindeni”, care, printre priorităţile pe care le are, vizează şi acest lucru de a stimula, de a sprijini păstrarea identităţii culturale româneşti. De aceea, eu fac un apel către toate asociaţiile româneşti care ştiu că au fost văduvite în ultimii ani, pentru că, din păcate, Invitat la emisiunea lui Sabin Gherman la postul de televiziune regional Transilvania Live, redactorul revistei noastre i-a solicitat acestuia o opinie despre revista Diaspora.ro. Iată ce a declarat unul dintre cei mai titraţi jurnalişti ai momentului din România: Sabin Gherman: Cea mai faină revistă din diaspora pe care am citit-o până acum. Si are lucruri care nu ţin de diaspora, că ţin de cultură generală, ceea ce e mare lucru, pentru că de obicei în diaspora, toată lumea se vaită, se dă cu capul de pământ că au plecat şi ce dor li-i de români. Deci asta o vreau, de fiecare dată când apare, că o prezint cu cea mai mare bucurie la Transilvania Live. Chiar faină. Si probabil e un lucru de care orice om de dincolo are nevoie. Să vă fie cu noroc.

Ionica Armanca: Doamne-ajută! fosta guvernare prin domnul Eugen Tomac, a „căpuşat” această instituţie (domnul Tomac cu domnul Brânză, inclusiv domnul Badea) şi au acceptat spre finanţare numai proiecte ale asociaţiilor prietene. Eu cred că această instituţie – şi cred că şi Guvernul României – au deschidere către toţi românii. Nu trebuie făcute distincţii între asociaţii româneşti de o anumită culoare politică sau altă culoare politică. Dimpotrivă, orice iniţiativă care vine în sprijinul comunităţilor de români din afara graniţelor ţării trebuie încurajată.

Ionică Armanca: Odată cu trecerea Institutului Cultural Român din subordinea preşedinţiei, speraţi la o dezvoltare mai amplă a presei din diaspora? Vor fi mai multe acţiuni în acest sens?

Cristian Rizea: Până la urmă, ceea ce poate multă lume nu a înţeles este că Victor Ponta a solicitat şi a motivat practic această decizie prin simplul fapt că nu doreşte decât transparentizarea cheltuirii banului public, inclusiv la Institutul Cultural Român. Până la urmă, despre ce vorbim? Despre trecerea Institutului Cultural Român de la preşedinţie la Senatul României, unde preşedintele, din câte îmi aduc eu aminte, este domnul Vasile Blaga, senator PDL. Deci domnul Ponta nu l-a luat în subordinea guvernului, în subordinea primului-ministru, ci dimpotrivă, a lăsat ca parlamentarii, majoritatea, care există la Senatul României, să decidă; şi practic toţi românii au dreptul să cunoască ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă cu banii lor, pentru că acolo sunt şi banii tuturor românilor din impozite şi taxe, şi cred că avem datoria ca şi politicieni aflaţi la guvernare să transparentizăm modul de cheltuire a banului public. Ionică Armanca: Vă mulţumim pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu şi vă mai aşteptăm la Viena cu noutăţi.

Share.

About Author

Leave A Reply