Luna Amza Pellea, la Cinemateca Românească de la ICR Londra

0

Cinemateca Românească de la ICR Londra îi dedică luna aprilie marelui actor Amza Pellea. Cele patru filme proiectate pe parcursul lunii prezintă rolurile definitorii, în film, ale marelui actor şi reprezintă, în acelaşi timp, o celebrare a cinematografului popular românesc, care a creat personaje, situaţii şi replici memorabile, oferind o cale de evaziune din cenuşiul cotidian al comunismului. Gala de deschidere a avut loc marţi, 2 aprilie, cu proiecţia filmului “Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1972).

 

Filmul, despre ultimele zile ale ocupaţiei germane în Transilvania, este o ecranizare a nuvelei “Moartea lui Ipu”, publicată de Titus Popovici în 1970, şi este considerat de critici unul dintre cele mai bune filme ale lui Sergiu Nicolaescu. Amza Pellea îl interpretează în acest film pe Ipu, nebunul satului, care acceptă să fie ţapul ispăşitor al comunităţii, după ce sătenii sunt ameninţaţi cu execuţia dacă nu vor găsi vinovatul pentru uciderea unui soldat german.

În cadrul lunii Amza Pellea au mai fost programate spre vizionare filmele “Duios Anastasia trecea” (regia Alexandru Tatos, 1979), “Mihai Viteazul” (regia Sergiu Nicolaescu, 1971) si “Nea Mărin miliardar” (regia Sergiu Nicolaescu, 1979). Filmele sunt subtitrate în limba engleză, iar intrarea este liberă.

 

Amza Pellea (7 aprilie 1931 – 12 decembrie 1983) a fost unul dintre cei mai importanţi actori români, cu o carieră extraordinară atât în teatru, cât şi în film. S-a născut la Băileşti, într-o familie cu cinci copii, şi a absolvit Colegiul Naţional “Carol I” din Craiova. A debutat în teatru în 1956 pe scena Teatrului Naţional din Craiova, iar în film în 1961 în “Setea”.  A mai jucat la Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai reprezentativi ai scenei româneşti.

 

De asemenea, a fost profesor la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC).

 

Amza Pellea a interpretat atât personaje istorice (rolurile din “Tudor”, “Răscoala”, “Haiducii”, “Dacii”, “Columna”, “Mihai Viteazul”), cât şi personaje contemporane sau din repertoriul clasic universal (Esteban din “Fântâna turmelor” de Calderon, Horaţiu din “Hamlet”, Platonov din “Un Hamlet de provincie” de Cehov). A fost interpretul lui Nea Mărin, binecunoscutul personaj popular care i-a pus atât de bine în valoare talentul pentru comedie.

În 1977, Amza Pellea a câştigat premiul de interpretare masculină – cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, pentru rolul său excepţional din filmul “Osânda” (ce urmează să fie proiectat în cadrul Cinematecii).

 

Proiectul Cinemateca Românească este organizat în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

 

Pentru programul complet al evenimentelor din cadrul Lunii Amza Pellea, vă rugăm să vizitaţi www.icr-london.co.uk.

 

Nichita Stănescu, 80 de ani de la naştere

 

Pentru prima oară de la înfiinţarea sa, Institutul Cultural Român organizează o acţiune sincronizată, la nivelul întregii reţele de institute, pentru promovarea marilor valori ale culturii române. În perioada 27 martie – 27 aprilie 2013, ICR organizează o serie de evenimente dedicate aniversării a 80 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu (1933-1983), laureat al premiului Herder şi unul dintre cei mai importanţi şi inovatori scriitori români ai secolului XX. Omagierea celor 80 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu se va realiza printr-o acţiune sincronizată de promovare a culturii române în cadrul Institutelor Culturale Româneşti din Străinătate.

 

Evenimentul constă în vernisarea unei expoziţii de fotografie şi poezii – traduse în engleză, germană, franceză, italiană, spaniolă, portugheză, turcă, maghiară şi suedeză – oferite de criticul Ioan Cristescu de la Muzeul Literaturii Române şi de artistul Mircia Dumitrescu. În cadrul acestei manifestări, profilul liricii lui Nichita Stănescu va fi evocat printr-o serie de prelegeri şi comunicări legate de viaţa lui, de stadiul actual al traducerilor, de prezenţa în biblioteci precum şi prin lectura poeziilor traduse în limba ţării gazdă.

 

O serie de invitaţi de marcă vor fi prezenţi la evenimentele organizate de Institutele Culturale Româneşti din Străinătate dintre care amintim pe: Gerardo Beltran, poet spaniol, inspirat de poemele lui Nichita Stănescu, Peter Jay , directorul editurii Anvil Press Poetry şi traducătorul britanic al lui Nichita Stănescu, actriţa Anamaria Marinca, Abel Murcia, directorul Institutului Cervantes din Cracovia, traducătoarea Inger Johansson, profesorul Bruno Mazzoni de la Universitatea din Pisa, poeta Doina Uricariu, director ICR New York, poeta Daniela Crăsnaru, poetul şi traducătorul Andrei Corescu, Florin Oprescu, lector de limba română la Institutul de Romanistică din cadrul Universităţii din Viena şi alţii.

 

Evenimentul face parte din seria Programelor-cadru pentru strategia institutelor culturale româneşti din străinătate. Una dintre liniile directoare majore privind promovarea României culturale, pe care este structurată strategia cadru a Institutului Cultural Român în 2013, este cea care valorizează creativitatea românească.

 

Date şi fotografii furnizate de Institutul Cultural Român.

Share.

About Author

Leave A Reply