Prezentare PROPATRIA

0

propatria a.c.r.i. www.propatriavox.it
via Morsasco, 100 cap 00166 Roma e-mail: propatria@propatriavox.it / info@propatriavox.it
fb:propatria 0039 06 45 44 32 19 / 0039 328 95 99 204 / 0039 320 744 84 51

Dragi colegi,
Ne aflăm, anul acesta, la cea de-a 3-a ediţie a Festivalului Propatria –Tinere Talente Româneşti.
Cu deosebită plăcere vreau să vă prezint pe scurt activitatea noastră şi să vă invit la o colaborare directă pentru realizarea acestei ediţii pe care o dorim internaţională.
Unul dintre obiectivele strategice şi de politică internă ale asociaţiei este acela de a identifica, valoriza şi sprijini excelenţa în rândul românilor rezidenţi în Italia şi în general în străinătate. Considerăm de o deosebită importanţă păstrarea identităţii naţionale sau formarea acesteia în conştiinţa tinerilor, viitoare personalităţi ale culturii, sportului, ştiinţei, actualmente „doar” reale promisiuni în domeniile în care excelează.
Activităţile organizate şi desfăşurate de asociaţie au fost cu predilecţie activităţi care au vizat propagarea culturii româneşti în Italia, accentuând contribuţia acesteia la consolidarea relaţiilor între comunitatea română şi ţara în care am decis să ne stabilim pe o perioadă de timp mai mult sau mai puţin îndelungată.
Proiectul pe care l-am prezentat atenţiei în ultimii trei ani reprezintă o continuă căutare, identificare, promovare, încurajare şi premiere a copiilor şi tinerilor români aflaţi temporar sau permanent în Italia şi în general în străinătate, care fac performanţă în diverse domenii, pregătindu-se şi concurând pentru ţările în care trăiesc, acţiuni concretizate odată cu organizarea primei ediţii a „Festivalului Propatria – Gala Tinerelor Talente” din mai-iunie 2011 desfăşurat la Accademia di Romania la Roma şi continuate cu cea de a doua ediţie din perioada mai-iunie 2012 la Sala Baldini şi Accademia di Romania, Roma.
În scopul accentuării importanţei evenimentului şi atragerii atenţiei asupra influenţei şi meritului culturii româneşti în Italia şi în lume şi, deopotrivă, a artiştilor originari din România, manifestarea este extinsă sub forma unui Festival. Festivalul cuprinde: întâlniri cu artişti plastici, concerte de muzică clasică din repertoriul internaţional şi românesc, punerea în scenă de piese de teatru etc. Aceste acţiuni constituie, de fapt, preambulul Galei Tinerelor Talente.
Prin contactele realizate, pe care sperăm sa le amplificăm, cu alte asociaţii româneşti din Italia şi din alte ţări europene, s-a stabilit cooperarea în lărgirea acestei forme de promovare a succeselor obţinute la cele mai înalte niveluri ale copiilor noştri şi preselecţia în vederea participării la cea de a 3-a ediţie a Festivalului. În acest fel vom putea premia şi copiii care fac excelenţă în alte ţări din Europa .
În cadrul celor două ediţii au fost premiaţi simbolic peste 30 de tineri dintre care 6 pentru excelenţă .
Dintre premiaţii cu diplome de excelenţă şi cu trofeul Propatria (2012), pot să enumăr:

  •   Daniela Roxana Movileanu, Campioană Naţionala a Italiei la şah, categoria sub 16 ani, numărul 8 în clasamentul feminin absolut (a reprezentat Italia la mondialele de şah din Turcia, Brazilia şi în 2012 în Slovenia),
  •   Andreea Ştefănescu, multipla Campioană Mondială cu Naţionala de Gimnastică Ritmică a Italiei, bronz cu echipa la Olimpiada de la Londra 2012,
  • Valeria Cristea Nechita, pianistă de doar 12 ani, cu un palmares internaţional de excepţie, a reprezentat Italia, la numai 10 ani, la Festivalul european de compoziţie de la Viena (2010) şi Europa la Festivalul Mondial al Tinerilor Compozitori de la Tokio (2010)(13 participanţi aleşi din 35.000 de candidaturi din toată lumea).

În lumina acestor rezultate şi cu mândria că aceşti tineri români, chiar dacă reprezintă alte drapele în competiţiile la care participă, vor rămâne mereu adevăraţii” Ambasadori ai României”, vom continua să îi promovăm şi să îi încurajăm.
Cele două Festivaluri precedente s-au desfăşurat în parteneriat media cu: Radio România Cultural şi Actualităţi, precum şi publicaţiile din Italia în limba română „Gazeta Românească” şi „Ora României” din Torino.
Am avut onoarea să avem patronajele importante ale Ambasadei României în Italia, Academiei României la Roma şi ale instituţiilor reprezentative italiene, respectiv: Senatul Republicii Italiene – Comisia Extraordinară pentru Tutelă şi Promovarea Drepturilor Omului, Preşedinţia Consiliului Regional din Lazio, Provincia di Roma – Departamentul pentru Politici Sociale şi pentru Familie, Primăria Generală a Romei – Departamentul pentru Politica Culturală şi Centrul Istoric, Primăria Romei – Municipiul XIX.
Deschiderea celei de a doua ediţii a Festivalului s-a făcut cu o Conferinţă de Presă la sediul Senatului Republicii Italiene, organizată cu sprijinul Comisiei pentru Tutela şi Promovarea Drepturilor Omului în prezenţa Senatorului Pietro Marcenaro, preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului, On. Federico Rocca, Reprezentantul Primăriei Romei în relaţiile cu Europa, D-na Oana Liscan, Secretar 1 Ambasada României în Italia.
Dorinţa noastră este ca, anul acesta, cea de a treia ediţie a Festivalului să devină internaţională, premiind în acest fel talente din toată lumea. Aşteptăm propuneri de colaborare cu asociaţiile din toată Europa, şi nu numai, care sunt în asentimentul nostru pentru a putea îndeplini acest proiect frumos şi de ce să nu spunem, curajos.
Perioada de desfăşurare a Festivalului va fi 25 mai -2 iunie 2012, iar pe 1 iunie – Gala Tinerelor Talente
Programul celei de a 3-a ediţii va cuprinde: 25 mai – concert muzică clasică; 26 mai – concert muzică jazz; 31 mai – vernisaj expoziţie de pictură şi concert pian; 1 iunie – Gala Tinerelor Talente (datele sunt încă de definitivat).
Spectacolul de Gală va cuprinde momente artistice susţinute de către toţi participanţii şi premierea acestora. Se vor acorda premii simbolice şi diplome la toţi participanţii precum şi 3 trofee Propatria pentru excelenţă. Participarea la Gala Tinerelor Talente este liberă, nu se face pe bază de concurs, iar premiile de excelenţă vor fi acordate în urma evaluării cv-ului fiecărui participant de către comitetul organizator. Pot participa tineri în vârstă de până la 30 ani care excelează în muzică, artă, sport, literatură etc.
De menţionat că intrarea este liberă la toate evenimentele din program.
Aşa cum s-a întâmplat şi la ediţiile precedente, vom avea şi invitaţi speciali din România. În acest an vom avea ca invitată Orchestra de cameră a Colegiului Naţional de Muzică „George Enescu” din Bucureşti.
În linie cu activitatea desfăşurată până acum, continuăm promovarea acestor tineri prin participarea lor activă la toate activităţile desfăşurate de către asociaţie pe parcursul anului şi, de curând, printr-un program televizat intitulat „Tinere Talente Româneşti” pe Romit TV, post naţional de televiziune românesc la Roma.
Asociaţia culturală româno-italiană „PROPATRIA” a fost înfiinţată ca expresie a dorinţei şi nevoii de a prezenta societăţii italiene rolul şi importanţa comunităţii româneşti în derularea vieţii economice, spirituale, cultural artistice şi sportive. În acelaşi timp vrea să constituie un punct de referinţă a românilor care trăiesc în Italia pentru afirmarea identităţii lor naţionale şi pentru facilitarea cunoaşterii şi promovării reciproce a valorilor culturale a celor două popoare.
Viitorul României nu poate fi schimbat decât dacă ne creştem bine tânăra generaţie şi, în mod special, dacă stimulăm excelenţa în rândul acesteia. Prin” Tânăra generaţie” înţelegând nu numai copiii şi tinerii rămaşi în ţară, ci şi toţi tinerii români care trăiesc în diaspora şi care vor putea pe viitor să-şi aducă contribuţia prin bagajul de cunoştinţe şi experienţă acumulată trăind într-o societate variată.
În aşteptarea unui răspuns din partea dvs. şi cu speranţa că vă vom avea parteneri în această nouă provocare, vă asigur de cele mai bune gânduri.

Mioara Moraru,
Roma, 14/01/2013
Vicepreşedinte As. PROPATRIA

Share.

About Author

Leave A Reply