Queer

0

Cartea A Queer Thing Happened to America („Un lucru bizar i s-a întâmplat Americii”) scrisă de Dr. Michael Brown, activist creştin şi teolog din Charlotte, Carolina de Nord porneşte de la „Queer”

– un cuvânt care până nu demult avea conotaţii peiorative. În româneşte s-ar putea traduce ca „straniu”, „bizar”, „ciudat” sau „deocheat.” În societatea nord americană era folosit pentru a eticheta persoanele suferinde de deviaţii sexuale, inclusiv şi în special homosexualii. Eticheta era una murdară, vulgară şi jignitoare. În ultima generaţie însă homosexualii au adoptat acest termen peiorativ dându-i un înţeles contrar, în sensul că, spun ei, „straniu” sau „ciudat” din perspectiva orientării sexuale e un lucru bun, de dorit, şi de imitat. În felul acesta, încetul cu încetul, apelaţia „homosexual” s-a transformat în „queer.”

Specificam ca ceea ce scriem astăzi e desemnat în special pentru romanii din America şi Canada. Comentariul de azi ar putea fi mai greu de înţeles de cei din România pentru că, spre deosebire de America de Nord sau Europa Occidentală, România încă nu a ajuns în stadiul lor de descompunere morală, şi manifestările despre care scriem astăzi nu se întâlnesc, încă, în România. Cel puţin nu la aceeaşi scara.

Adăugăm însă încă un calificativ: nu suntem obsedaţi de subiectele sexuale în comentariile noastre săptămânale şi sexualitatea este un subiect neplăcut şi pentru noi să-l citim, să-l studiem şi să-l explicăm. Dar nu avem încotro. Revoluţia sexuală începută în anii 60 este încă în toi. A făcut ravagii în America de Nord şi Europa Occidentală şi îşi caută un cuib confortabil şi în România şi restul lumii. Scriem despre acest subiect mai des decât despre altele pentru că e cel mai periculos pentru valori, libertatea religioasă, şi mai ales, pentru bunăstarea valorică şi morală a copiilor noştri. Revoluţia sexuală, afirma Ross Douthat, jurnalist la New York Times, este cel mai mare pericol pentru creştinism de la publicarea, în Secolul XIX, a cărţii lui Charles Darwin despre Originea Speciilor. În cartea lui, Bad Religion, Douthat afirma că „the sexual revolution Ţisţ the most direct blow to ŢChristianityţ since the publication of On the Origin of Species a century earlier.” Revoluţia sexuală începută în anii 60 este încă în toi. A făcut ravagii în America de Nord şi Europa Occidentală şi îşi caută un cuib confortabil şi în România şi restul lumii.

Share.

About Author

Leave A Reply