Ambasadorul României, la proiecţia „Simon, père et fils”

0

ELVEŢIA 

Conducerea Cinematecii din Lausanne a organizat o retrospectivă consacrată actorilor elveţieni Michel şi Francois Simon. Cu acest prilej, a fost proiectat filmul documentar „Simon, père et fils”, realizat de Ana Simon, soţia lui Francois Simon. Documentarul a fost urmat de proiecţia filmului artistic „Le fou”, în regia lui Claude Goretta, avându‐l în rolul principal de Francois Simon. Scriitoare, poetă şi traducătoare, realizatoarea elveţiană de film de origine română, Ana Simon, a regizat numeroase documentare inspirate din universul artelor. Ambasadorul României în Elveţia a fost prezent la eveniment.

GERMANIA

O vizită la Nürnberg

Ambasadorul României a efectuat o vizită la Nürnberg, unde a avut o întrevedere cu primarul ge‐ neral al oraşului, Ulrich Maly, care deţine, din aprilie 2013, funcţia de preşedinte al Asociaţiei Oraşelor din Germania. Discuţia s‐a axat pe dezbaterea din Ger‐ mania pe tema migraţiei, inclusiv în contextul vizitei în România a unei delegaţii a asociaţiei respective, în perioada 22‐24 ianuarie 2014. De asemenea, au avut loc discuţii la Camera de Comerţ şi Industrie Nürnberg, fiind trecute în revistă diverse proiecte de cooperare bilaterală.

Clubul Academic Berlin i­a dedicate o seară lui I.L.Caragiale

Clubul Academic Român din Berlin a organizat, cu sprijinul Ambasadei României la Berlin, o seară cul‐ turală dedicată împlinirii a 162 de ani de la naşterea lui I.L.Caragiale. Membrii clubului au vizitat adresa la care se află una din casele în care a locuit dramatur‐ gul la Berlin, situată în Hohenzollerndamm 201, şi au organizat o seară dedicată personalităţii autorului român, cu accent pe perioada berlineză a vieţii acestuia.

MAREA BRITANIE 

Consulat Onorific la Bristol

Dr. Ion Jinga, Ambasadorul României în Marea Britanie, a efectuat o vizită la Bristol pentru deschi‐ derea unui Consulat Onorific în acest oraș și insta‐ larea lui dr. Răzvan‐Ungureanu Constantinescu în funcția de Consul Onorific. Circumscripția noului Consulat Onorific acoperă zonă de Sud‐Vest a An‐ gliei: Cornwall, Devon, Somerset, Dorset, Wiltshire, Gloucestershire. Programul vizitei a mai inclus întrevederi cu autoritățile locale, oameni de afaceri și studenți români de la cele două Universități din Bristol.

7-1

NORVEGIA 

Misiuni economice în Oslo şi Bergen

Ambasada României la Oslo, prin Biroul de Promovare Comercială şi Economică, a derulat misiuni economice în Norvegia, la Oslo şi Bergen, de prezen‐ tare a oportunităţilor de afaceri din ţara noastră şi de indentificare a unor noi parteneriate de colaborare. La Oslo a avut loc un seminar la urmat de prezentarea unor produse alimentare bio româneşti. In Bergen a fost programat un alt seminar de afaceri, în contextul programului „Romania on the Menu”, urmat de întrevederi la Universitatea din Bergen şi prezentări la Casa Literaturii din localitate.

Întâlniri pentru promovarea culturii, obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti

Ambasada României la Oslo inaugurează un program de întâlniri trimestriale, destinat în principal ce‐ tăţenilor români din Norvegia, prin care se doreşte promovarea culturii, obiceiurilor şi tradiţiilor româ‐ neşti, precum şi consolidarea relaţiilor inter‐umane. Programul cuprinde patru seri culturale, constând în prezentări de carte în limba română, mini‐programe ar‐ tistice şi degustări de vinuri, ai căror protagoniști prin‐ cipali să fie românii din Norvegia şi norvegienii care apreciază cultura română. Prima întâlnire este pro‐ gramată joi, 20 februarie.

PORTUGALIA

În penumbra Arrabidei. Poetul Lucian Blaga şi Portugalia”

La Muzeul Sebastiao da Gama din Azeitao a avut loc prezentarea expoziţiei şi conferinţei „În penumbra Arrabidei. Poetul Lucian Blaga şi Portugalia”, organi‐ zată de Laura Dobrescu în parteneriat cu Ambasada României în Portugalia. Evenimentul s‐a deschis cu o comunicare având ca temă poezia „Arabida”, de Lu‐ cian Blaga. Au fost citite traduceri în limba portugheză din opera scriitorului și diplomatului român, în alternanţă cu momente de muzică clasică oferite de elevi ai Școlii parohiale româneşti din Setubal.

Expoziția prezintă o selecţie de documente din Arhivele Diplomatice ale României şi fotografii din al‐ bumul familiei scriitorului datând din perioada în care acesta a deţinut funcţia de ministru plenipotenţiar al României în Portugalia (1938 ‐ 1939).

7-2

DANEMARCA

Noi cursuri de limba română derulate în Copenhaga

Începând cu 18 februarie, Confederația Internațională din Danemarca (FOF) va organiza în Copen‐ haga o nouă sesiune de cursuri de limba română destinate adulților. Aceste cursuri vor fi predate de profesorul de origine română Corina Oana Panait Ni‐ clasen și se vor derula exclusiv în limba daneză, cu‐ noașterea acesteia la un nivel cel puțin intermediar fiind necesară pentru participare. Cursurile de limbă română vizează scrierea și vorbirea, la nivel începă‐ tor și avansat.

Consulat itinerant la Sønderborg

Consulatul itinerant reprezintă un instrument prin care ambasada oferă servicii consulare pentru cetățenii români care au dificultăți în a se deplasa la Copenhaga. Acest lucru presupune ca funcționari ai secției consulare să se deplaseze la intervale regu‐ late în diverse regiuni ale Danemarcei și să presteze servicii consulare cetățenilor români din regiunile res‐ pective. Astfel, in 21 şi 22 februarie, consulul Ambasadei României din Danemarca se va deplasa la Sønderborg pentru a oferi celor interesaţi mai multe servicii consulare.

AUSTRALIA 

Deplasare consulară la Newcastle

Consulatul General al României la Sydney anunță organizarea unei deplasări consulare la Newcas‐ tle, în zilele de sâmbătă, 22 februarie, și duminică, 23 februarie. Solicitanții de servicii consulare sunt ru‐ gați să se adreseze pentru îndrumări și programare numai prin e‐mail, la adresele: sydney@mae.ro sau consgrom@tpg.com.au. Înscrierile se vor efectua până vineri, 21 februarie, ora 17,00.

Informaţii şi foto furnizate de ambasadele României.

Pagini realizate de R. Anda Toma 

 

Share.

About Author

Leave A Reply