Idei cu dichis

0

Orice om care are idei e demn de preţuit. Nu de alta, dar dovedeşte că mai şi cugetă, iar nu că şade ca păpuşoiul uitat pe câmp la soare. Fără în‐ doială, în mintea unui om nu‐şi pot face culcuş doar idei bune. Se mai nimereşte să se aciueze şi unele proaste, căci nu sun‐ tem perfecţi. Important e să pleci urechea şi la ce spun alţii când ai o idee; poate ţie ţi se pare demnă de Nobel, dar poate că altora le sună ca un pian scăpat pe scări.

O idee a avut şi un deputat, Marin Anton, care e şi vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură. Omul vrea să făurească o iniţiativă legislativă prin care supermarketurile să fie închise în weekend, de sâmbătă de la ora 14 până luni la cră‐ patul zorilor. Asta spre a‐i face pe consumatori să cumpere produse autohtone, de la piaţă, în loc să meargă după praz, barabule, varză şi fasole pe la marile magazine. E limpede că o astfel de idee a stâr‐ nit degrabă strâmbături din nas şi grimase cu ghio‐ tura. Şi asta nu doar fiindcă orice constrângere provoacă îndeobşte reacţii adverse, ci pur şi simplu din pricină că e, scuzaţi exprimarea, cam năucă.

Trebuie să ai un neuron viteaz, călit în cele mai aprige războaie ale minţii, ca să‐ţi imaginezi că‐l vei face pe consumatorul obişnuit să meargă la cumpă‐ rături în weekend în supermarket să schimbe maca‐ zul şi să ia calea pieţei spre a se târgui pe o legătură de leuştean şi pe o boccea de ouă cu precupeţele. E lipsă de patriotism agricol dacă Popescu vrea să îşi cumpere întru desfătarea papilelor lui gustative păs‐ târnac turcesc, care nu are niciun gust faţă de cel ro‐ mânesc? Păi sunt banii omului, pe care i‐a muncit, are dreptul să şi‐i cheltuiască pe ce vrea el, pe orice produs care nu e interzis de lege. Sau, mai mult, cum să îi interzici unui magazin, oricât ar fi el de mare sau foarte mare, super sau hypermarket, să stea deschis cât şi când consideră administratorul acestuia de cu‐ viinţă? Că doar nu e cârciumă la intrarea în bloc, să zici că se‐adună beţivii snop şi tulbură liniştea publică!

E de apreciat intenţia în stare latentă a depu‐ tatului Anton de a‐i face pe români să cumpere pro‐ duse autohtone. Însă de aici până la a‐i fractura omului dreptul de a alege e cale lungă şi nepoliti‐ coasă. Legumele şi fructele româneşti, crescute pe tarlaua micului producător agricol, au acele forme imperfecte pe care li le dau pământul, pomii şi na‐ tura, plus gustul şi parfumul lor, care nu se regăsesc în multe astfel de produse de import, dospite prin sere şi cu dimensiuni egale, de parcă ar fi măsurate cu şublerul. Dar e dreptul cumpărătorului să îşi aleagă produsul. Şi, hai să fim serioşi, sunt o mul‐ ţime de oameni care preferă să cumpere produse din piaţă, din cele autohtone, aşa că nu trebuie să vină un domn cu ideea de a închide supermarketu‐ rile în weekend pentru a atrage clientela către pieţe. E ca şi cum, în contrabalans, ar propune cineva ca în marile magazine să fie amplasate şi tarabe pentru precupeţe. De fapt, mai bine să ne oprim aici, să nu îi dăm şi alte idei domnului deputat.

Laurian Moldovan 

Share.

About Author

Leave A Reply