„Like Animals”, la Casa Artiştilor din Tel Aviv

0

Originar din Ocna Mureş, israelianul

Edwin Salomon va fi unul dintre cei patru artişti care va expune – in perioada 21 martie – 12 aprilie 2013 – la Casa Artiştilor din Tel Aviv, in cadrul expoziţiei “Like Animals”. Lucrări de pictură şi sculptură din creaţia recentă vor propune publicului Edwin Salomon, Bosem Harel, Farid Abu Shakra şi Assi Meshullam. Edwin Salomon a studiat la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” de la Cluj, în perioada 1951-1957. A emigrat în Israel în 1961. A expus în locuri cu prestigiu precum Muzeul Puşkin din Moscova, Grand Palais din Paris sau Muzeul Vasarely de la Budapesta.

Mai multe detalii pot fi găsite la adresa http://www.artisthouse.co.il/.

 

O nouă sesiune de candidaturi pentru bursele „Constantin Brâncuşi“

 

Institutul Cultural Român anunţă lansarea unei noi sesiuni de candidatură pentru bursele „Constantin Brâncuşi”, derulate la Cité Internationale des Arts din Paris în 2013. Termenul de depunere a dosarelor de înscriere, anunţat iniţial pentru 15 noiembrie 2012, a fost prelungit până la data de 1 aprilie 2013. În această sesiune vor fi acordate două burse – una în perioada mai-iulie 2013 şi una în perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014.

 

Obiectivul burselor este de a introduce artiştii români în circuitul valorilor europene, oferindu-le oportunitatea de a lucra într-un mediu artistic internaţional. Bursa „ Constantin Brâncuşi“ este acordată artiştilor plastici care au studiile universitare de specialitate încheiate.

 

“Benzi desenate româneşti” la Madrid

 

Din 19 şi până în 29 martie, pentru marcarea Zilei Internaţionale a Francofonei (20 martie 2013) şi în contextul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei (1993), ICR Madrid şi Ambasada României în Regatul Spaniei colaborează cu Institutul Francez şi Ambasada Franţei la expoziţia “Benzi desenate româneşti”. Va fi deschisă la Institutul Francez din Madrid (holul sălii de teatru).

Selecţia prezintă, prin intermediul a trei etape – „Vârsta de Aur“ (1891-1947), „Socialism şi BD“ (1948-1989) şi „Banda Desenată Contemporană“ (1990-2011) – atât evoluţia fenomenului şi a tehnicii BD în România (trecerea de la alb-negru la color, rafinarea scenariilor, a detaliilor, complicarea sau simplificarea bulelor de dialog), cât şi paradoxurile acestei evoluţii.

 

Baritonul păros sau Ionescu şi geniul Absurdului

Ambasada României la Stockholm, ICR Stockholm şi Clubul Francofonics organizează, în 20 martie, în cadrul Zilelor Francofoniei în Suedia, o prezentare a operei şi personalităţii lui Eugen Ionescu, cu titlul “Baritonul păros sau Ionescu şi geniul Absurdului” (Le Baryton chevelu ou Ionesco et le Génie de l’Absurde). Pornind de la biografia scriitorului şi dramaturgului de origine română şi abordând problema receptării lui Ionescu în contemporaneitate, conferinţa include fragmente video din montări ale celor mai cunoscute piese ale dramaturgului de origine română, în limbile franceză, română şi suedeză, şi un scurt interviu cu Eugen Ionescu realizat în anul 1961.

 

23 martie – dublă aniversare la ICR Lisabona

 

Cu ocazia aniversării a şase ani de funcţionare în capitala Portugaliei şi a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei, ICR Lisabona prezintă în data de 23 martie, în Auditoriul Institutului Francez, un concert dedicat dialogului spiritual între ţara-gazdă, Franţa şi România. Intitulat “Ponte de almas” (Podul sufletelor), evenimentul încheie Festa da Francofonia 2013 şi are ca protagonişti trei personalităţi ale vieţii culturale europene: mezzo-soprana Liliana Bizineche, violonistul Liviu Scripcaru şi pianistul Yan Mikirtumov. Spectacolul e conceput ca o promenadă muzicală prin spaţiul lusitan, francez şi românesc, prin intermediul căruia vocea, vioara şi pianul vor oferi publicului o sinteză inedită, sprijinită pe un repertoriu îndrăzneţ şi incitant, în care clasicul se îmbină cu modernitatea şi tradiţia.

 

„Geta Brătescu: Atelierele artistului” la Musac, León

 

MUSAC – Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León prezintă, în perioada 9 martie – 28 septembrie, “Atelierele artistului”, curator: Magda Radu, prima expoziţie în Spania a artistei Geta Brătescu (Ploieşti, România, 1926), una dintre figurile fundamentale ale artei conceptuale din Europa de Est. Într-un moment în care Geta Brătescu atrage considerabil atenţia internaţională, acest eveniment propune o selecţie cuprinzătoare de lucrări ale artistului, multe dintre acestea foarte rar expuse, care acoperă mai multe decenii din activitatea sa. Geta Brătescu a făcut şi face dovada unei complexităţi remarcabile prin dezinvoltura cu care a abordat o gamă extrem de variată de materiale şi medii de expresie: desen, colaj, obiect, gravură, fotografie, film experimental, happening, tapiserie etc. Acestora li se adaugă producţiile textuale care pot fi privite în conjuncţie cu arta ei, dar şi ca având o identitate autonomă proprie.

Geta Brătescu s-a născut în 1926 în Ploieşti. Lucrează şi trăieşte în Bucureşti. A studiat la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii Bucureşti cu binecunoscutul critic literar şi scriitor George Călinescu, după care se înscrie la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti unde studiază desenul cu artistul Camil Ressu.

 

Date şi imagini preluate de pe icr.ro.

Share.

About Author

Leave A Reply