SE SPUNE CĂ…

0

… uleiul de măsline salvează creierul de la îmbătrânire

 

Uleiul de măsline, cea mai bogată sursă de grăsimi mononesaturate, are în compoziţia sa substanţe ce pot proteja împotriva bolii Alzheimer, potrivit unui studiu apărut în revista americană ACS Chemical Neuroscience. O echipă de cercetători, condusă de Amal Kaddoumi, a ajuns la concluzia că uleiul de măsline extravirgin protejează celulele nervoase de proteinele degradate, boala Alzheimer fiind identificată ca proteinopatia cauzată de acumularea de proteine anormale.

 

La ora actuala, boala Alzheimer afectează aproximativ 30 de milioane de oameni la nivel mondial, dar prevalenţa este mai mică în ţările mediteraneene, a căror bucătărie are la baza uleiul de măsline, arată sursa citată. „Substanţa-minune” din compoziţia uleiului de măsline se numeşte oleocantal şi are proprietăţi antiinflamatorii.

 

Experimentele pe şoareci au arătat că oleocantalul creşte producţia de proteine şi enzime-cheie, extrem de importante pentru eliminarea din creier a proteinei beta-amiloid, o proteină implicată în patologia bolii Alzheimer.

 

… săritul coardei anulează senzaţia de foame

 

Aveţi probleme cu silueta sau pur si simplu nu mai aveţi ce mânca? Un studiu japonez vă îndeamnă să săriţi coarda sau să faceţi orice fel de exerciţiu fizic care implică mişcarea ritmică pe verticală, conform unui material publicat de LiveScience. Există şi alte studii care au ajuns la concluzia că exerciţiile fizice pot suprima senzaţia de foame, însă pentru scurte perioade de timp, prin eliberarea în stomac a unor hormoni care reglează apetitul. De aici au pornit cercetătorii japonezi care au vrut să afle dacă această “indispoziţie stomacală” ce se produce în timpul exerciţiilor fizice care implică sărituri pe verticală poate avea efectul de a modifica nivelul unor hormoni precum grelina (hormon ce este eliberat atunci când ne este foame), mai mult decât în cazul altor tipuri de exerciţii fizice.

 

Pentru a testa această idee, cercetătorii au selecţionat un grup de 15 tineri cu vârsta în jur de 24 de ani. Aceştia au fost puşi, prin rotaţie, în zile diferite, fie să sară coarda, fie să meargă pe o bicicletă staţionară sau să se odihnească pe o canapea. Cercetătorii au reglat bicicletele staţionare astfel încât nivelul de energie folosit de fiecare voluntar în parte, în timp ce pedala să fie similar celui folosit în timp ce sărea coarda.

 

Rezultatele obţinute au demonstrat că tinerii care au făcut exerciţiile fizice s-au simţit mai puţin înfometaţi decât cei care s-au relaxat, care au reprezentat grupul de control. Absenţa senzaţiei de foame s-a prelungit până la 15 minute după ce au încetat exerciţiile fizice. În plus, tinerii au precizat că s-au simţit mai puţin înfometaţi atunci când săreau coarda, prin comparaţie cu perioada în pedalat, după doar 25 de minute de la începerea exerciţiului.

 

… femeile vorbesc mai mult decât bărbaţii datorită unei proteine cerebrale

 

Femeile vorbesc mai mult decât bărbaţii. Nu este o impresie sau un loc comun, ci un fapt stabilit. Această particularitate se datorează unei proteine cerebrale, relatează passionsante.be. Proteina, botezată FOXP2 (Forkhead-Box P2), produsă (codată) de o genă cu acelaşi nume, joacă un rol esenţial în învăţarea, dezvoltarea limbajului şi exprimarea orală (articulare, gramatică, înţelegere). Cercetări anterioare arătaseră că, în medie, femeile pronunţă zilnic de trei ori mai multe cuvinte decât bărbaţii (proporţia rămâne stabilă, chiar dacă cifrele variază în funcţie de limbă) şi se ştie că fetiţele vorbesc în general mai devreme şi mai complex decât băieţii.

 

Cercetători americani de la Universitatea Maryland s-au ocupat de concentraţia de FOXP2 din creier. Ei au efectuat mai întâi experimente pe şobolani, comparând apelurile de disperare ale puilor de patru zile despărţiţi brutal de mama lor. Situaţia de plecare este diferită de cea întâlnită la om: micii masculi fac mai mult zgomot decât femelele şi au niveluri mai ridicate de FOXP2 în creier. Însă, când se reduc aceste concentraţii la micii masculi şi la femele cresc, comportamentul se schimbă radical: micile femele strigă deodată mai mult.

 

Studiul, publicat în The Journal of Neuroscience, s-a desfăşurat apoi pe un grup de copii, constatându-se că, la fetiţe, cortexul cerebral este mult mai bogat în FOXP2. Acestă proteină, precum şi gena asociată, fac diferenţa.

 

… pentru a slăbi trebuie să îţi controlezi emoţiile

 

Pentru a slăbi nu sunt suficiente reducerea cantităţii de alimente consumate şi exerciţiile fizice. Este neapărat necesar şi controlul emoţiilor, arată un studiu american menţionat de passionsante.be. Acest aspect este adesea neglijat când se începe un regim de slăbire, care se bazează în general numai pe „aporturile şi cheltuielile calorice”. Şi acest lucru este important, dar nu suficient, în orice caz nu pentru toţi.

 

În cadrul unui studiu realizat la iniţiativa Asociaţiei americane de Psihologie au fost chestionaţi 1.500 din membrii săi, invitaţi să arate cum procedează cu pacienţii lor care vor să slăbească şi apoi – lucru mai complicat – cum îi fac să se menţină.

 

Rezultatul arată că jumătate din ei acordă la fel de multă importanţă înţelegerii şi gestionării „alimentaţiei emoţionale” (legate de stres, pierderea controlului, impulsivităţii etc.) ca şi practicării unei activităţi fizice şi reducerii aporturilor calorice. Mulţi au spus că au experimentat cu succes abordări cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală sau meditaţia în deplină conştiinţă, insistând pe importanţa programelor de motivare, de planificare a obiectivelor şi de sprijin emoţional.

 

Pagină realizată pe baza informaţiilor Agerpres.

Share.

About Author

Leave A Reply