Stimaţi români,

0

Odată cu formarea noului Guvern al României a fost constituit, pentru prima dată, un nou portofoliu ministerial, dedicat românilor de pretutindeni. Am făcut acest lucru pentru că avem ambiţia de a realiza lucruri importante pentru toţi românii, aşa cum ne-am angajat în cursul campaniei electorale de anul trecut. De acum înainte, problemele românilor care trăiesc în afara ţării vor putea primi răspuns de la o structură guvernamentală reprezentată la nivelul Guvernului, adică la cel mai înalt nivel al Statului român.

Mesajul principal pe care îl trimitem astfel este acela ca apărarea drepturilor, libertăţilor şi demnităţii românilor reprezintă o prioritate. Tratamentul egal şi nediscriminatoriu sau garantarea exercitării complete a cetăţeniei europene trebuie să aibă impact direct asupra vieţii românilor.

Relaţia cu românii de pretutindeni este acum o dimensiune importantă a politicii externe a României. Suntem cu toţii cetăţeni europeni, iar prezenţa noastră în structurile euro-atlantice trebuie să ajute la maximizarea oportunităţilor existente pentru români.

O altă parte importantă a activităţii noastre va fi reprezentată de sprijinul pe care îl vom da pentru prezervarea si afirmarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor din afara graniţelor.

Chestiunea apropierii românilor care trăiesc în afara graniţelor de familiile rămase în ţară reprezintă un obiectiv important, iar în acest sens vom arăta sprijin pentru cei care doresc să se întoarcă în România şi să pornească mici afaceri. În privinţa serviciilor consulare, dorim să reducem birocraţia şi vom analiza oportunitatea reducerii taxelor consulare şi a costurilor administrative.

Sunt convins că relaţia mea cu toate comunităţile de români din afara ţării va fi una privilegiată. Pentru mine, acest mandat de ministru delegat pentru românii de pretutindeni reprezintă o onoare deosebită pentru că îmi dă prilejul să lucrez în mod direct pentru români.

Cristian David – Ministru delegat pentru românii de pretutindeni

Share.

About Author

Leave A Reply