Universitatea de Medicină şi Farmacie „N. Testemitanu” din Chişinău i-a acordat Primarului General, SORIN OPRESCU, titlul de Doctor Honoris Causa

0

La ceremonia care a avut loc în amfiteatrul Universităţii de Medicină din Chişinău au participat, alături de Primarul General Sorin Oprescu, rectorul instituţiei de învăţământ, prof univ. Academician Ion Ababii, prof. Dr. academician Gheorghe Ghidirim – preşedinte al Colegiului Medicilor din Republica Moldova, ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, prof. Dr. Florian Popa, membru în Parlamentul României şi fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, fostul preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, primarul oraşului Chişinău, Dorin Chirtoaca, precum şi membrii Senatului Universităţii, profesori, doctoranzi, medici şi studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie

„N. Testemiteanu”. În deschiderea evenimentului, prof. Univ. Academician Ion Ababii a explicat că „printre tradiţiile învăţământului mondial se distinge în mod special ceremonia de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa, acordat celor mai remarcabile personalităţi naţionale şi internaţionale, în semn de profundă recunoştinţa şi înaltă apreciere. ªedinţa de astăzi este consacrata acordării titlului de Doctor Honoris Causa prof. Dr. Sorin Oprescu, chirurg de specialitate, doctor în medicină şi Primar General al Bucureştiului. Domnul Sorin Oprescu a fost votat în unanimitate de către senatul Universităţii pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa. Distinsa sa personalitate contribuie la dezvoltarea relaţiilor noastre cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, la relaţiile între capitalele ambelor tari surori şi nu în ultimul rând, la realizarea speranţelor noastre de integrare europeană”. Rectorul Ion Ababii a trecut în revista cariera medicală a prof. Dr. Sorin Oprescu şi a subliniat, la final, că îl apreciază pe acesta ca medic, ca om politic şi primar al Capitalei României.

La rândul său, prof. Univ. Academician Gheorghe Ghidirim, a declarat că „niciodată această aula n-a mai văzut atât intelect şi atât de multă spiritualitate românească”, salutându-i pe invitaţi şi punctând activitatea medicală a lui Sorin Oprescu, cel care, a explicat preşedintele Colegiului Medicilor din Republica Moldova, „este un om care face într-adevăr ca oraşul Chişinău să se apropie de alte oraşe europene şi în primul rând de Bucureşti, Capitala pe care o reprezintă astăzi aici.” „Domnule Sorin Oprescu, primiţi încrederea noastră de vot unanim şi de marea consideraţiune a societăţii chirurgicale şi a celorlalţi medici” a încheiat prof. Dr. Gheorghe Ghidirim, dându-i cuvântul primarului oraşului Chişinău, Dorin Chirtoaca. „Este esenţială colaborarea dintre cele două primarii în vederea revenirii Republicii Moldova la matca, revenirii la adevăr, la ceea ce înseamnă locul ei firesc în istorie şi în Europa. Întotdeauna capitalele sunt port drapel al dezvoltării unui stat. Sorin Oprescu a reuşit în ambele ipostaze, atât ca medic, cât şi ca Primar General să asigure dezvoltarea atât a medicinei cât şi a administraţiei” a declarat Dorin Chirtoaca. După acordarea titlului de Doctor Honoris Causa şi intonarea imnului „Gaudeamus Igitur”, Primarul General, Sorin Oprescu, a mulţumit celor prezenţi, a subliniat faptul că este onorat de distincţia primită şi i-a îndemnat pe studenţii prezenţi să-şi continue activitatea, pentru ca „meserie mai frumoasă decât cea de medic nu exista”. Totodată, Sorin Oprescu a declarat că încearcă, sprijinit de cei din jurul său, să facă lucruri pe care cetăţenii le aşteaptă demult:

„Societatea trebuie să-şi revină, dar şi noi trebuie să facem ceva în acest sens, să aşezăm valorile, şi mă refer la mulţi oameni prezenţi aici, acolo unde le este locul”.

Tot în cursul zilei, Primarul Ge-neral s-a întâlnit, la sediul Mitropoliei, cu IPS Petru, Mitropolit al Basarabiei, căruia i-a povestit despre vizita la Chişinău, IPS Petru relatându-i la rândul său, despre situaţia Bisericii Ortodoxe la Chişinău.

Manuela Dediu

Share.

About Author

Leave A Reply